Adidas strepi od jakog dolara

made-in-germany-rs-adidas-logo01

Renomirani proizvođač sportske opreme, nemačka kompanija „Adidas“, predviđa rast svojih troškova u narednoj godini, kao posledicu jačanja dolara.

– Zbog negativnog razvoja situacije na planu deviznog kursa, naši troškovi će u narednoj godini porasti za 500 miliona eura – rekao je Robin Stoker, finansijski direktor Adidasa, za finansijski dnevni list “Berzen cajtung”.

On je podsetio da ovo nije prvi put da je kompanija Adidas suočena sa rastućim troškovima proizvodnje zbog efekata deviznog kursa ili viših cena sirovina, prenosi agencija „Tanjug“.

– Na to smo već reagovali brzo, putem smanjenja našeg spektra proizvoda ili podizanjem cena. Iz tog razloga smo uvereni da ćemo i ovaj put biti u stanju da kompenzujemo efekte koje će jak dolar imati na nivo bruto marži – objasnio je Stoker.

Jak dolar predstavlja veliki problem za kompanije kao što je Adidas, jer svoje proizvode prave u Aziji, a troškove plaćaju u američkim dolarima.

Američka valuta već duže vreme jača u odnosu na euro i druge valute, zbog neusaglašenosti stavova američke Uprave federalnih rezervi (FED) i Evropske centralne banke (ECB) o monetarnoj politici, navodi agencija „Frans pres“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор