Velike kompanije napuštaju Nemačku

Zbog povoljnijeg poslovnog okruženja u drugim zemljama, Nemačka sve više gubi na značaju kao poslovna destinacija za veliku industriju, pre svega za automobilsku, koja prva napušta to tržište, pišu nemački mediji.

Ovaj trend nije sasvim nov. Od 1991. godine kompanija Folksvagen je uložila više od 10 milijardi eura u svoje fabrike u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj, mada je zadržao i matičnu fabriku u Volfsburgu.

Nemački tabloid Bild je objavio listu najvećih korporativnih emigranta poslednjih godina. Prva na toj listi je kompanija Otto Versand, koja na jesen završava izgradnju svog novog velikog logističkog centra za poštanske pošiljke u Ilovi u Poljskoj. Operater će biti Hermes Fulfillment koji očekuje 1.900 novih radnih mesta.

Najpoznatija po mašinama za pranje veša, kompanija Miele je najavila u februaru da će otpustiti 2.700 radnika širom sveta, a da će 700 radnka iz fabrike Gutersloh u Nemačkoj biti premešteno u poljsku fabriku. U kompaniji kažu da su, prema trenutnom statusu planiranja, a zbog troškova, prinuđeni da premeste delove proizvodnje Gutersloh u fabriku Miele u Ksaverovu u Poljskoj.

Francuski proizvođač guma Michelin zatvara čak nekoliko fabrika u Nemačkoj, čime je pogođeno 1.500 zaposlenih. Kamionske gume će se do kraja 2025. godine proizvoditi samo u Karlsrueu, Triru i Homburgu, a kontakt centar za korisnike će takođe biti premešten iz Karlsruea u Poljsku. Kao razlog, Michelin je naveo povećane troškove energije i „budžetske gume iz zemalja sa niskim platama“.

Porodična firma Hessian Viessmann je u januaru završila prodaju svog Odjeljenja za klimatizaciju i profitabilne toplotne pumpe američkoj grupi Carrier Global. Proizvođač delova za sisteme grejanja je 2022. uložio 200 miliona eura u fabriku u poljskoj Legnici gde će biti otvoreno 3.000 radnih mesta. Tadašnji poljski premijer Mateuš Moravjecki je napisao na Tviteru da su ne tako davno Poljaci odlazili u Nemačku da beru špargle, a danas nemačke tehnološke investicije stižu u Poljsku.

I nemački tehnološki gigant Continental, sa sedištem u Hanoveru, otpušta u svojoj zemlji 2.700 radnika, dok istovremeno planira izgradnju nove fabrike u Meksiku, u koju će uložiti preko 84 miliona eura i zaposliti 200 novih radnika.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор