Srpska pravoslavna crkva sakupi godišnje 140 mil. €

made-in-germany-rs-hram-svetog-save

Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) država na sve prihode od prodaje sveća, verskih obreda i izdavanja prostora, ne naplaćuje nikakav porez, iako 40 crkvenih eparhija godišnje ukupno sakupi oko 140 miliona eura.

Od svih prihoda u 40 eparhija SPC godišnje se slije između 130 i 150 miliona eura, piše „Blic“ i potseća da su u vreme krize crkvene eparhije bile jedne od najvećih investitora, koje su novac ulagale u hotele, vinarije i poljoprivrednu proizvodnju. Samo od prodaje sveća i verskih obreda jedna eparhija godišnje može da zaradi i do pet miliona eura. Sa druge strane, država iz budžeta plaća socijalno i zdravstveno osiguranje sveštenika SPC, za šta će ove godine biti izdvojeno devet miliona eura, napominje list.

– Tu treba dodati i biznis koji je većina eparhija razvila i od koga dobro zarađuju. U okviru crkvenih kompleksa izdaju se objekti, daje se zemljište u zakup, otvaraju se privredni objekti, razvijaju se vinarije. Samo Zahumsko-hercegovačka eparhija izveze u SAD oko 100.000 boca svoga vina – objašnjava sagovornik Blica, blizak vrhu SPC.

Srpskoj crkvi najviše novca stiže iz donacija, na talasu “verskog pomodarstva” koje se često vezuje za „otplatu“ grehova preko davanja novčanih priloga crkvi. Tako se u jednoj beogradskoj crkvi među dobrotvorima, čija su imena upisana na ploči, našlo i ime poznatog kriminalca koji je pre nekoliko godina ubijen u mafijaškom obračunu, a koji je toj crkvi donirao 500.000 eura, navodi Blic.

List podseća i na slučaj iz februara 2013. godine, kada je glavni blagajnik Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke S.Ž. uhapšen zbog krađe gotovo milion eura u kešu iz patrijaršijske kase. Međutim, kako se navodi, on je tada uzeo 890.000 eura, ali i 19,5 miliona dinara, 40.000 švajcarskih franaka, 50.000 dolara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор