Porastao profit Bundesbanke u 2015.

made-in-germany-rs-bank

Bundesbanka je u prošloj godini ostvarila neto profit od 3,2 milijarde eura (3,5 milijardi dolara), zabeleživši povećanje od 6,7 posto u odnosu na 2014. godinu, a dobit je u celosti prebačena saveznoj vladi.

Po rečima guvernera nemačke centralne banke, Jensa Vajdmana, za ovakav rezultat se duguje nižim rezervacijama za rizike i rastu neto prihoda iz finansijskog poslovanja. Neto prihodi od kamata su pali na rekordno nizak nivo od 2,3 milijarde eura, zbog nižih godišnjih prosečnih referentnih kamata u evrozoni, navodi se u izveštaju nemačke centralne banke, a prenosi agencija “Blumberg”.

Rezervisanja za rizike su pala na nivo od 13,6 milijardi eura, pošto je smanjen fundus hartija od vrednosti eurozone kupljenih za vreme krize suverenog duga. Bundesbanka je, dodaje Blumberg, u 2015. godini smanjila izdvajanja za pokriće mogućih gubitaka, pošto je njen predsednik predvideo da će se privredni oporavak u evrozoni ove i iduće godine nastaviti.

“Postepeni oporavak privrede eurozone će se verovatno nastaviti u ostatku ove godine, kao i u 2017.”, rekao je Vajdman, upozorivši pri tom da bi svako dalje labavljenje monetarne politike moglo imati negativne sporedne efekte, koje bi bilo “opasno jednostavno ignorisati”, dodaje se u saopštenju nemačke centralne banke.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор