Pad na berzama samo prolazan!

made-in-germany-rs-berza

Iako je 2016. godina počela prilično loše za ulagače na svetskim berzama, jer su deonice na svim važnijim tržištima doživele snažan pad, analitičari „Dojče banke“ smatraju da se radi o uobičajenom “prazničnom” padu, i prognoziraju vrlo brzo smirivanje situacije.

Prošle nedelje američki indeks S&P 500 pao je za 6 procenata, Dow Jones je pao za 6,2 posto, zbog pada britanskih akcija FTSE je u minusu 5,3 posto, dok je nemački DAKS pao za više od 8 posto. U Aziji, gde je počela panika, Shangai Composite je pao za 10 posto, dok su japanske deonice u minusu 7 posto.

I pored toga što je ovako loš početak godine bio neočekivan, analitičari Dojče banke poručuju ulagačima da ostanu mirni, jer su ovakve situacije normalne tokom praznika, a tržišta su i inače volativna, odnosno imaju uspone i padove, prenosi „Index“.

“Ovakva situacija događa se nakon praznika. Fond menadžeri su od 18. decembra na godišnjem odmoru, a neiskusni ulagači se lako uspaniče i krenu da rasprodaju. Sačekajte dok se fond menadžeri vrate s godišnjeg i upale svoje monitore. Ukoliko posmatramo od tog datuma, britanske i američke akcije su bez promene, dok su evropske u minusu samo 1 posto. Tek će sledeća nedelje pokazati kakvo je pravo raspoloženje na berzama”, navode stručnjaci Dojče banke.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор