Olakšan promet biljnim proizvodima sa Rumunijom

made-in-germany-rs-povrce

Uprava za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede uvažila je inicijativu Severnobanatskog okruga i Opštine Kikinda da se olakša uvoz i izvoz bilja i robe biljnog porekla, uvođenjem fitosanitarne inspekcije na međunarodnom drumskom graničnom prelazu Srpska Crnja.

Kako je objasnio Pavle Markov, predsednik Opštine Kikinda, odlučeno je da u narednih šest meseci bude dozvoljen promet proizvoda za koje je neophodan fitosanitarni nadzor, a to će kako kaže, omogućiti privrednicima ove i ostalih vojvođanskih opština bolje startne pozicije na rumunskom tržištu, prenosi „Kurir“.

– Uvođenje fitosanitarne inspekcije omogućiće veliku uštedu za privrednike, jer se trasa između Kikinde i Temišvara skraćuje za 130 kilometara u jednom pravcu. Oni više neće morati da koriste prelaz Vatin kod Vršca, a sigurno je da će korist od ovakvog rada graničnog prelaza Srpska Crnja imati i rumunski privrednici – objasnio je Markov, i dodao kako se nada da će se fitosanitarni nadzor pokazati kao stalna potreba na ovom graničnom prelazu.

Rumunija je jedan najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera opština Kikinda, Čoka i Novi Kneževac. U „Kikindskom mlinu“ kažu da brašno i testenine nisu izvozili u Rumuniju duže od godinu dana zbog visine transportnih troškova, i da bi sada trebalo da bude drugačije. Po svemu sudeći i proizvodi “Baninija” brže će i jeftinije stizati na tržište susedne zemlje.

Uz angažovanje fitosanitarnog inspektora svake srede od 9 do 15 sati, promet bilja i robe biljnog porekla na prelazu Srpska Crnja biće moguć do 31. jula. Privrednici takođe očekuju da će na ovom prelazu trajno biti omogućen promet dobara za koji je potreban fitosanitarni nadzor.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор