Nemačka ukida granične kontrole i karantin za putnike iz EU

Nemačka ovog vikenda otvara sve prelaze na granici sa Luksemburgom, Francuskom, Švajcarskom i Austrijom i ukida granične kontrole kao i 14-to dnevni karantin za putnike koji dolaze iz zemalja Evropske unije i Velike Britanije.

Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer je rekao da je cilj da se nakon dva meseca od uvođenja graničnih kontrola ponovo uspostavi slobodan prelaz preko granica, sve dok epidemiološka situacija to bude dozvoljavala. On je dodao da je Nemačka spremna da ukine kontrolu i na granici sa Danskom, ali je Danska još uvek u procesu konsultacija sa ostalim susedima.

Prema rečima portparola Ministarstva unutrašnjih poslova, putnici koji dolaze iz zemalja EU, zemalja Šengena i Velike Britanije neće biti prinuđeni na četrnaestodnevni karantin, ali ukoliko se pogorša epidemiološka situacija u zemljama iz kojih dolaze, biće im savetovano da se samoizoluju. On je istakao da mera karantina i dalje važi za putnike koji dolaze iz drugih zemalja.

Nemačka je 16. marta uvela granične kontrole na prelazima ka Francuskoj, Švajcarskoj, Austriji, Luksemburgu i Danskoj, a ljudima „bez neodložnog razloga za putovanje“ nije bilo dozvoljeno da uđu u zemlju. Susedne države na istoku, Poljska i Češka, same su zatvorile svoje granice.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор