Nemačka testira softver za otkrivanje zločinaca

Nemačka će u Berlinu tokom ovog leta testirati softver za prepoznavanje lica, u nameri da ga potom koristi u kriminalnim i antiterorističkim istragama, najavio je nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer.

– Mi već imamo video nadzor u železničkim stanicama, ali nemamo mogućnost da, na primer, ubacimo u softver sliku nekog teroriste u bekstvu, kako bi se pokrenuo alarm ukoliko se on pojavi na stanici – rekao je nemački ministar za berlinski list „Tageshpiegel“, a prenosi agencija „Frans pres“.

On je objasnio da će novi softver biti isproban na dobrovoljcima na maloj berlinskoj stanici „Sudkreuz“ i najavljuje njegovo korišćenje, ukoliko se pokaže kao uspešan, i u potrazi za počiniocima teških krivičnih dela i na drugim mestima gde su instalirane nadzorne kamere.

Nemački dnevnik piše da za ovakvu meru ne bi bilo mnogo pravnih prepreka, jer je usmerena na prepoznavanje osumnjičenih, bez ograničavanja sloboda prolaznika koji nemaju veze s konkretnom istragom.

U Nemačkoj se tokom prošlog leta dogodilo nekoliko terorističkih napada i niz lažnih uzbuna. Počinilac najtežeg zločina na novogodišnjem vašaru u Berlinu prošlog decembra, uspeo je da pobegne autobusom, zatim i vozom, i pređe više državnih granica, pre nego što ga je ubila italijanska policija u stanici u Milanu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор