Nemačka kaznila Dojče banku sa 8,66 mil. €

Nemački finansijski regulator „Bafin“ kaznio je Dojče Banku sa 8,66 miliona eura zbog „propusnih mehanizama kontrole i prevencije manipulacija pri proračunu kamatnih stopa“.

Naime, Dojče Banka dostavlja podatke koji se koriste za proračun referentne kamatne stope euribor, a kazna joj je izrečena jer njegovi sistemi prevencije, mehanizmi kontrole i strategije s vremena na vreme nisu dobro funkcionisali, saopštio je Bafin.

Euribor se koristi kao osnova za bankovne transakcije vredne hiljade milijardi eura i utiče na finansijske proizvode u rasponu od raznih vrsta kredita do složenih finansijskih izvedenica, prenosi Bankar.me.

Pre samo nekoliko godina se desio skandal kada je utvrđeno da je nekoliko velikih svetskih banaka, uključujući i Dojče Banku, godinama manipulisalo sa podacima koji se koriste pri proračunu tih referentnih kamatnih stopa, kako bi povećale svoju zaradu.

Stoga su banke koje dostavljaju podatke za proračun euribora od 2018. godine zakonski obavezne da garantuju tačnost podataka i spreče eventualne manipulacije. Te svoje obaveze Dojče Banka nije ispunila u više navrata tokom 2019. i 2020. godine, navode bankarski supervizori,

Prema rečima portparolke Dojče Banke, kaznu banka prihvata ali ne vidi naznake da su “navedene činjenice rezultirale netačnim podacima u izveštaju koji je dostavljen rukovodicu postupka proračuna referentnih vriednosti.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор