Malverzacijama Dojče banke nema kraja

U najnovijem raskrinkavanju finansijskih malverzacija oko pranja par biliona dolara, posebno mesto ponovo je zauzela najveća nemačka banka, Dojče banka, i to nikoga ne čudi, budući da se divovska banka iz Frankfurta ne trudi da je zaobiđe ni jedan skandal, piše Dojče vele.

Oko Dojče banke se u poslednje vreme navodno slegla prašina, s obzirom na to da u poslednjih par godina nije bilo novih optužbi, niti je banka morala da plaća neke nove kazne. Delovalo je da je, od kako je pre dve godine došao na funkciju, direktor Kristijan Seving doneo sa sobom i mir i reforme u kompaniju.

Ali sada je sve to ponovo pod znakom pitanja, jer dokumenti koji su procureli iz američke finansijske institucije, poznati kao FinCEN Files, pokazuju da je Dojče banka bila u samom svetskom vrhu što se tiče pranja novca.

Naime, niz velikih banaka je između 1999. i 2017. obradio transakcije klijenata u vrednosti od dva biliona dolara, iako su i same banke sumnjale u poreklo tog novca. Na ovaj način belosvetski kriminalci, diktatori i oligarsi efikasno oprali silne pare, a u sve to je naravno umešana i Dojče banka.

Kritike na račun najveće nemačke banke ponovo su postale veoma žestoke, a ta finansijska kuća, sa tradicijom od 150 godina, ponovo se vraća u spiralu potonuća u koju je zapala tokom finansijske krize od 2007 do 2008. godine

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор