Minimalnu zaradu utvrditi na 230 dinara po satu

made-in-germany-rs-sica
Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ zatražili su danas od Vlade Srbije da utvrdi iznos minimalne zarade od 230 dinara (neto) po radnom času.

U saopštenju ovih sindikata je navedeno da je „predlog takozvanih reprezentativnih sindikata da se minimalna cena rada sa sadašnjih 115 poveća na 130 dinara, ispod svakog ljudskog dostojanstva i u ukupnom zbiru na mesečnom nivou ne pokriva ni četvrtinu potrošačke korpe u Srbiji“, prenosi agencija „Beta“.

Posle jučerašnje sednice Socioekonomskog saveta i najave da će tehnička Vlada u narednom periodu doneti odluku o minimalnoj zaradi za period januar – jun 2014. godine, sindikati „Sloga“ traže da se vrednost rada odredi prema visini i potrebama jedne najminimalnije potrošačke korpe za domaćinstvo u Srbiji. Sindikati takođe smatraju da je tehnička Vlada, ukoliko je odlučila da na svoju ruku, u vreme izborne kampanje podigne minimalnu cenu rada, obavezna da se strogo pridržava zakona prilikom utvrđivanja njene visine, koji nalaže da se naročito uzme u obzir parametar troškova života uz egzistencijalne i socijalne potrebe zaposlenog i njegove porodice.

„U suprotnom, svako povećanje ispod 230 dinara je manipulativnog karaktera, jer ono najmanje pogađa javni sektor i ne zadire u budžet kako se javnosti predstavlja, već štiti poslodavce u realnom sektoru da radnicima isplaćuju najminimalniju zaradu“, naglašeno je u saopštenju. Udruženi sindikati „Sloga“ tvrde i da Vlada nije dovoljno radila na ekonomskom planu, a da je Socioekonomski savet nefunkcionalan i isključivo u službi privatnog kapitala, zbog čega ta institucija, kako se navodi, „mora hitno da pretrpi korenite promene“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор