Lufthanza bi da preuzme i Alitaliju

Najveća nemačka aviokompanija „Lufthanza“ priprema ponudu vrednu 500 miliona eura za preuzimanje velikog dela imovine propale italijanske aviokompanije „Alitalija“.

Rok za dostavljanje ponuda za kupovinu Alitalije, koja je u maju proglasila bankrot, ističe u ponedeljak, a odnosi se na flotu, pilote i vazdušnu posadu, piše list „Korijere dela sera“.

Pozivajući se na tri neimenovana izvora, italijanski list navodi da, nakon preuzimanja Alitalije, Lufthanza planira da ukine 6.000 radnih mesta i smanji broj kratkih i srednjih destinacija koje nisu izdržale konkurenciju niskobudžetnih avioprevoznika. Ove navode Alitalija je odbila da komentariše.

Lufthanza je nedavno postigla dogovor o kupovini velikog dela „Er Berlina“, druge najveće nemačke aviokompanije koja je nedavno, takođe proglasila bankrot, prenosi „B92“.

Sa obe propale kompanije upravlja avioprevoznik iz Ujedinjenih Arapskih Emirata „Etihad“, koji im je obustavio svako dalje finansiranje nakon višegodišnjih bezuspešnih pokušaja preokretanja poslovanja.

Inače, italijanska Vlada je Alitaliji odobrila pozajmicu kako bi bila u mogućnosti da nastavi sa poslovanjem dok se ne pronađe kupac.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор