„Eko table“ srpskih vaspitačica nagrađene u Italiji

made-in-germany-rs-eko-table-za-decu

Na svetskom takmičenju „A design award and compettition“ održanom krajem marta u Italiji, vaspitačice Ljiljana Reljić iz Valjeva i Snežana Cvetković iz Šapca osvojile su sa svojim dizajnerskim rešenjem igračaka za decu, „eko-tablama“, prestižnu nagradu u kategoriji ekološki održivih proizvoda.

– Naš rad je dobio nagradu u kategoriji ekoloških proizvoda. Dizajnirale smo igračke za decu „Smart board/eco board“ recikliranjem ambalaže, a na ideju smo došle inspirisane dečijim igrama sa ručno izrađenim didaktičkim materijalima – objašnjava Ljiljana Reljić i dodaje da su najveće teškoće pri izradi ovih tabli bile tehničke prirode, kao što su što kvalitetnija ručna izrada, odabir atraktivne ambalaže i njihovo uklapanje u table kao smislene celine, prenosi „Made in Germany.rs“.

Prema njenim rečima, cilj takmičenja jeste isticanje najboljih proizvodnih rešenja i koncepata iz celog sveta, u svim kreativnim disciplinama i industriji, zbog čega je dodela nagrada organizovana u velikom broju kategorija, kako bi se došlo do najšire publike. Kako kaže, period 2014.-2015. godina završen je sa 837 dobitnika nagrade za dizajn, od 6215 učesnika u užem izboru.

– U skladu sa procedurom i kriterijumima za učešće na takmičenju, svi se radovi šalju internetom, a pobednička rešenja se izlažu u tri muzeja: „Mood museum of design Komo“, „Mood museum of design Dablin“ i „Mood museum of design Amsterdam“. Mi amo dobile sertifikat izložbe u muzeju u Комu, a rezultati celog takmičenja objavljeni su 15. aprila, tokom Nedelje dizajna u Milanu – priča Snežana Cvetković.

Ljiljana Reljić je završila Višu školu za obrazovanje vaspitača u Šapcu i Učiteljski fakultet u Užicu, a od 2001. godine radi kao vaspitač u šabačkoj predškolskoj ustanovi ,,Naše dete”. Snežana Cvetković je završila Višu školu za obrazovanje vaspitača u Šapcu i Školu za umetničke zanate u tom gradu, a od 2006. godine takođe radi kao vaspitač u istom vrtiću.

Takmičenje „A design award and competition“ za dodelu nagrada za najbolja dizajnerska rešenja, koncepte, proizvode i usluge, organizuje istoimena organizacija sa sedistem u gradu Komu u Italiji. Nagrada sa ovog takmičenja priznata je širom sveta i privlači pažnju kako preduzeća orijentisanih na dizajn, tako i stručnjaka i interesnih grupa. Osvajanje ove nagrade potvrda je kvaliteta proizvoda i dizajnera, navodi se na sajtu ove organizacije.

Izbor za nagradu podrazumeva dobro razvijenu metodologiju, rigorozne kriterijume za evaluaciju, i nezavisno donošenje odluka članova žirija, kako bi se nagradili samo najbolji dizajneri. Žiri „A design award and compettition“ sastavljen od 70 članova, čine akademici, profesionalci, predstavnici kompanija i članovi fokus grupe koji su zaduženi da u skladu sa strogim pravilima obezbede fer i etičku ocenu takmičarskih radova.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор