„Egzistencijalna pretnja“ za 16.000 trgovinskih preduzeća

Više od 15.000 nemačkih trgovinskih preduzeća u riziku je od bankrota zbog rastućih troškova energije, izveštava Špigl pozivajući se na izveštaj Nemačke asocijacije maloprodaje (HDE).

HDE je poslao pismo vicekancelaru i ministru ekonomije Robertu Habeku u kojem je upozorio da „eksplozivni troškovi energije“ onemogućavaju sve većem broju trgovaca da sastave kraj s krajem. Oni su situaciju okarakterisali kao „egzistencijalnu pretnju“ i upozorili da bi oko 16.000 preduzeća moglo da bankrotira već ove godine, dok će se „negativni trend“ verovatno nastaviti i u 2023.

U saopštenju asocijacije se navodi da povećanje troškova energije, koji su od početka godine u proseku veći za 147 posto, sprečava trgovce da ostvare profit. Kako ističu, udeo troškova električne energije u obimu prodaje za trgovce na malo je već dostigao gotovo tri posto u proseku i mnogi u industriji očekuju da će ta cifra u 2023. porasti na čak pet posto.

Predsednik HDE Jozef Sanktjohanser i generalni direktor Stefan Genta su naveli da su već danas prinosi ostvareni u mnogim maloprodajnim sektorima izuzetno niski. U slučaju odeće, operativni profit kao procenat prodaje iznosi 2,1 posto, kažu oni, dok je kod obuće trenutno negativan i iznosi -1,2 posto, a čak i u segmentu hrane je samo dva do četiri posto.

HDE upozorava da ovakvo stanje mnoge kompanije može staviti u „nepovoljan položaj“, kao i da nagli pad kupovne moći privatnih domaćinstava i rekordno visoka inflacija verovatno neće dozvoliti da se rastući troškovi energije prebace na potrošače. Zbog toga je asocijacija pozvala vladu u Berlinu da interveniše privremenim ograničavanjem tarifa i smanjenjem na minimum poreza na električnu energiju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор