Bundesbanka protiv ukidanja 500 €

made-in-germany-rs-bank

Nemačka centralna banka, Bundesbanka, protivi se ukidanju novčanice u apoenu od 500 eura, osporavajući tvrdnje da će ovakav potez pomoći u borbi protiv terorizma.

Evropska centralna banka nedavno je saopštila da razmatra mogućnost ukidanja banknote od 500 eura zbog njenog visokog apoena, zbog čega je pogodna za sakrivanje i ilegalni prenos velike količine novca.

– Lično sumnjam da teroristi ili drugi kriminalci zaista mogu da budu zaustavljeni u nelegalnim radnjama uvodenjem novčanih limita ili ukidanjem većih apoena. Trebalo bi da se zapitamo: na kakvoj vrsti vladinog poimanja stvari se temelje ovakvi predlozi. Građane ne bi trebalo stavljati pod sumnju generalno – izjavio je Karl-Ludvig Tile, član Uprave Bundesbanke zadužen za pitanja gotovinskih sredstava.

Govoreći na skupu koji je organizovalo nemačko društvo Londonske škole ekonomije on je naglasio da “ako neko počne da rešava tako fundamentalna pravila, onda treba da pazi na rizike i nuspojave, i treba da ima na umu da sloboda uvek umire malo po malo”, prenosi agencija “Rojters”.

Ideja o ukidanju novčanice od 500 eura, čija vrednost nadmašuje vrednost najveće američke novčanice od 100 dolara za više od pet puta, izazvala je negodovanje u Nemačkoj, čiji građani i dalje više vole da plaćaju gotovim novcem, navodi Rojters i podseća da je pre uvođenja eura Nemačka imala novčanicu od 1.000 nemačkih maraka.

Jerun Dajselblum, šef eurogrupe koju čine ministri finansija članica eurozone, poručuje da bi Evropska centralna banka trebalo da dostavi predloge o načinima za smanje bezbednosnih rizika povezanih s banknotom od 500 eura.

Ovaj zahtev se dešava u okviru intenzivnih napora Evropske unije da ograniči sva sredstva plaćanja koja bi mogla da se koriste za finansiranje terorističkih akcija. Povod za takvu reakciju bio je teroristički napad članova “Islamske države” u Parizu u novembru prošle godine, u kom je poginulo 130 ljudi, objašnjava britanska agencija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор