Tenis priprema prodaju mesne industrije?

Nemački „kralj kobasica“, milijarder Klemens Tenis, navodno razmišlja o prodaji porodične kompanije, inače najvećeg nemačkog prerađivača mesa, izveštava njujorška agencija Blumberg i dodaje da se pripreme za prodaju poklapaju sa jubilarnom 50. godišnjicom postojanja kompanije.

Prema rečima neimenovanih, ali dobro obaveštenih Blumbergovih sagovornika, vrednost Tenis Holdinga bi mogla da bude procenjena na čak 4 milijarde eura (4,8 mlrd. dolara), a da bi pregovori sa potencijalnim ponuđačima mogli da počnu već u narednih nekoliko sedmica.

Agencija precizira da je u pitanju uska grupa potencijalnih ponuđača, među kojima su američka mesna industrija Tajson Fuds, brazilska kompanija JBS SA i kineska WH Grupa, koja je 2013. preuzela američku kompaniju Smitfild Fuds.

Predstavnici Tenisa, Tajson Fudsa i JBS-a su odbili da daju bilo kakav komentar, a izvori navode da još uvek nije doneta konačna odluka, kao i da nije sigurno da će pregovori uopšte rezultirati prodajom nemačkog mesnog giganta.

Američka agencija podseća da informacija o potencijalnoj prodaji Tenis Holdinga stiže skoro godinu dana posle nacionalnog skandala u kojem je Klemens Tenis označen kao odgovoran za masovnu zarazu korona virusom, koja je buknula među radnicima, mahom Rumunima i Poljacima, u jednom od njegovih postrojenja za pakovanje proizvoda.

Nakon što je više od 1.500 radnika bilo pozitivno na korona virus, naloženo je zatvaranje postrojenja, a slučaj koji se desio u jeku epidemije pokrenuo je u Nemačkoj kritike na račun loših uslova smeštaja i malih plata radnika iz istočne Evrope i tvrdnji da kompanija nije učinila dovoljno kako bi sprečila širenje zaraze. Tenis je od tada pokrenuo brojne akcije u nastojanju da vrati poverenje javnosti, navodi agencija.

Prema procenama Blumbergovih izvora, Klemens Tenis, koji je vlasnik oko 45 procenata kompanije, i njegov nećak Robert, koji drži 50 posto akcija, najverovatnije će obojica prodati svoje udele.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор