Nemačku zahvatila “pivska groznica”

Počev od minhenskog Oktoberfesta pa nadalje, širom Nemačke se održavaju jesenji festivali piva, čija tradicija traje već vekovima, a vezana je za kraj žetve. Svi veći gradovi u Bavarskoj organizuju ovakve festivale, a onaj u Štutgartu, uostalom kao i minhenski, završen je upravo juče.

Za goste ovih festivala lederhozne ili muške kožne bermude i dugačke drindl haljine sa dekolteom nisu obavezna oprema, jer koštaju najmanje sto eura, ali su obavezan sastojak koji čine pivske festivale atraktivnim i drugačijim. Smeh i zabava su svuda, litar piva je oko 10 eura, dobra mesta pod šatorima treba rezervisati, ali se za dugačkim stolom uvek nađe i po neka slobodna stolica.

Oktoberfest je sinonim za pivo, a statistika jasno pokazuje zašto ga treba posetiti. Minhenski festival piva se organizuje na 420.000 kvadrata prostora, pod 34 ogromna šatora u kojima je 106.000 stolica. Više od 7,2 miliona turista popije 7,5 miliona litara piva, pojede pola miliona pilića i više od 200.000 kobasica!

Pivski festival je juče završen i u Štutgartu, a takođe je podrazumevao i mnogo pojedenih pereca, liciderskih srca, zabave u luna-parkovima, muzike i koncerata, a sve još raskošnije nego obično, jer je ovaj grad upravo proslavio stogodišnjicu svog prvog pivskog festivala.

Drezden je još jedan grad koji organizuje dobar pivski festival. To je, takođe, mesto dobrog provoda, a blizu je i češke prestonice Praga, odakle se do pivskih šatora u Drezdenu stiže za svega 45 minuta.

Glavni grad Nemačke Berlin je prepun mladosti i uzavrelog života tokom čitave godine, ali je krajem septembra i početkom oktobra spreman za najezdu pivopija, koji na Kudamu (Ku Damm) prave pošast među kobasicama, za koje se, opet, priča da su baš tu najukusnije.

U Erlangenu kod Nirnberga se festival piva organizuje još od 1755. godine, kada je gradska vlast pijacu preselila van istorijskog centra, u Burgberg. Do sada je to preraslo u najveći frankonijski folk festival koji traje punih 12 dana.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор