Nemačka ukinula korona pravila za ulazak u zemlju

Novom uredbom u Nemačkoj su uvedena nova korona pravila, od kojih je ključno da u avionima više nije obavezno nošenje maske, a prilikom ulaska u zemlju nisu potrebni dokazi o vakcinaciji ili preležanoj zarazi, što će važiti do 31. januara 2023. ili dok se eventualno ne pojavi neka nova, opasnija varijanta virusa.

Inače, u Nemačkoj pravila vezana za pandemiju korona virusa delom određuju savezna vlada, a delom pokrajine koje same mogu da uvedu još strožije mere, poput obaveznog nošenja maski u prodavnicama i restoranima, piše Dojče vele.

S tim u vezi, u celoj zemlji i daje je na snazi obaveza nošenja FFP2 maske u brzim-belim vozovima i autobusima na dužim relacijama, staračkim domovima, klinikama i lekarskim ordinacijama. Za decu od 6 do 14 godina, kao i za osoblje u vozovima i autobusima, i dalje je dovoljna obična hirurška maska, a izgleda da će na snazi ostati i obaveza nošenja obične medicinske maske u javnom prevozu i lokalnim i regionalnim vozovima.

Maske FFP2 su obavezne i u klinikama širom zemlje, staračkim domovima i lekarskim ordinacijama, dok je u staračkim domovima i klinikama pri ulasku obavezno potrebno pokazati i negativan test na koronu, a obaveza zaposlenih zdravstvenih radnika je da se testiraju najmanje tri puta u toku nedelje.

Ukoliko se situacija sa zarazom pogorša, savezne pokrajine mogu da donesu dodatne mere, poput određivanja maksimalnog broj posetilaca na manifestacijama u zatvorenim prostorima ili obaveze nošenja maski na otvorenom gde nije moguća distanca od metar i po. Takođe, moguće je uvođenje i dodatnih higijenskih mera za preduzeća i druge objekte.

U Nemačkoj je od 1. oktobra potrebna dopunska, treća doza vakcine da bi se neko smatrao „potpuno vakcinisanim“, a dve vakcine su dovoljne ako je neko preležao koronu i to može da dokaže. Status vakcinacije, međutim, više nije obavezna mera zaštite od korone u slučaju odlaska u restorane ili na manifstacije u zatvorenom prostoru, kao što je to bilo prošle zime.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор