Na srpske autoputeve stiže do 320 elektropunjača

Javno preduzeće Putevi Srbije je objavilo da će kompanije ITECH Corp i Elcom BGD finansirati izgradnju 16 zelenih stanica sa elektropunjačima na domaćim autoputevima. Procenjena vrednost investicije iznosi oko 768 miliona dinara.

Posao obuhvata izradu idejnog projekta i izgradnju pratećih sadržaja za potrebe korisnika u okviru odmorišta i parkirališta na državnim putevima 1.A reda, odnosno izgradnju najmanje pet elektro-punjača sa minimalnom snagom 150kW i najmanje dva priključka za istovremeno punjenje, kao i restorana, servisa, prodavnica i drugih objekata za pružanje usluga, prenosi eKapija.

Ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Goran Vesić je ranije najavio da će biti postavljeno najmanje 80, a najviše 320 punjača za električne automobile. Nakon izgradnje svih potrebnih sadržaja stručna komisija koju će formirati JP Putevi Srbije će na osnovu izvedenih radova utvrditi stvarnu vrednost projekta. Država se obavezala da će finansijeru omogućiti korišćenje i eksploataciju izgrađenih sadržaja na period od 15 godina sa mogućnošću produžetka roka, uz naknadu koju će plaćati finansijer.

Zelene stanice će biti izgrađene na 16 lokacija: na odmorištima Lovćenac i Bikovo u smeru od Beograda ka Subotici, kao i na mestu bivše naplatne stanice Sirig i odmorištu Kovilj u smeru ka Beogradu; kod odmorišta Šepšin u oba smera na autoputu Beograd-Niš, kao i na odmorišu Bobovište u smeru ka Nišu i na odmorištu Markovac u smeru ka Beogradu; na odmorišu Prevalac u smeru od Niša ka Preševu i na odmorištu Čokot u smeru ka Nišu; na odmorištu Buđanovci u smeru od Beograda ka Šidu, a u suprotnom smeru na odmorištu Martinci Jug; na autoputu Niš-Dimitrovgrad na odmorištu Sinjac u oba smera, kao i na autoputu Miloš Veliki na odmorištu Takovo u oba smera.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор