Talas zatvaranja nemačkih kafića i restorana „tek počeo“

U Nemačkoj se nastavljaju teška vremena za nemačke ugostitelje koji zbog krize u sve većem broju zatvaraju svoje restorane i kafiće, prenosi agencija DPA.

Prema rezultatima studije agencije Kreditreform, od pandemijske 2020. godine u Nemačkoj je zatvoreno oko 48.000 preduzeća, dok je 6.100 nih otišlo u stečaj. Kao da to nije dovoljno, stručnjaci najavljuju nastavak lošeg trenda, a Patrik-Ludvig Hanč, vođa ovog istraživanja kaže da je „Talas tek počeo“.

Samo prošle godine je odustao od posla svaki deseti preduzetnik u gastronomiji. Zatvoreno je 14.000 lokala, što je više nego za prethodne tri godine. Slično je i sa stečajevima kojih je prošle godine bilo za 27 posto više nego u privredi u celini. Najviše je bilo insolventnih malih preduzeća sa do 10 zaposlenih, čak 88 posto od svih, pokazuje studija Kreditreforma.

Hanč kaže da je ugostiteljstvo jedan od glavnih gubitnika u nizu kriza poslednjih godina. On podseća da je državna finansijska pomoć tokom karantina osigurala opstanak mnogih kompanija i u početku sprečila gašenje posla. Međutim, branša se još nije bila oporavila od pandemijske krize, a već je stigao udar inflacije. Pored toga, dodaje, vlada je sredinom 2020. privremeno smanjila PDV za ugostitelje, sa 19 na 7 posto, ali je od januara ponovo povećan na 19 posto.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор