EPS u prvom polugođu u gubitku 418 mil. €

Elektroprivreda Srbije (EPS) je u prvih šest meseci ove godine zabeležila gubitak od 418 miliona eura, navodi se u izveštaju o realizaciji trgodošnjeg plana poslovanja tog preduzeća, a prenosi danas.

Inače, EPS je od januara do kraja septembra 2021. godine ostvario dobit od 8,5 milijardi dinara (72 miliona eura), da bi u narednih devet meseci, zaključno sa poslednjim danom juna, napravio gubitak od oko 610 miliona eura. U poslednjem kvartalu 2021. troškovi su premašili prihode za 185 miliona, a u narednih šest meseci je izgubljeno još 418 miliona eura.

Tako su se ukupni negativni finansijski efekti čitavog niza havarija na postrojenjima, kao i energetskog kolapsa iz prošle grejne sezone, približavaju sumi od čak milijardu eura. Međutim, finansijski dug EPS-a se 30. juna ove godine popeo na 177 milijardi dinara, odnosno na 1,5 mlrd. eura, što je za 30 milijardi dinara više nego na početku godine. Na kraju juna na računima EPS-a se nalazilo svega tridesetak miliona eura.
Među glavnim razlozima za loše poslovanje Elektroprivrede pre svega su pad proizvodnje struje u prvom polugođu za 16% u odnosu na 2021. godine, manja proizvodnja struje iz obnovljivih izvora za 56% i manja proizvodnja struje u termoelektranama za 9% u odnosu na prošlu godinu.

EPS planira da uveze što više kvalitetnijeg uglja iz okruženja, pre svega iz Crne Gore, kako bi njegovim mešanjem sa kolubarskim ugljem smanjio potencijalni uvoz struje u zimskim mesecima, kao i da što više podigne domaću proizvodnju struje.
Za uvezeni ugalj za termoelektrane potrošeno je 1,1 milijarda dinara, do je za kupovinu 2.356 GWh struje, po prosečnoj ceni od 222,08 eura po MWh, u prvom polugodištu ove godine izdvojeno više od 520 miliona eura.

Šteta zbog lošeg upravljanja kompanijom i nepravovremenog iskopavanja uglja ne meri se samo troškovima uvoza skupe struje zbog nedostatka sopstvene proizvodnje, već i izgubljenom dobiti koju bi preduzeće imalo da je izvozilo struju po tako visokim cenama na međunarodnom tržištu. S tim u vezi, iz Eps-a podsećaju da na proizvodnju struje, a posebno za izvoz, utiče i rad hidroelektrana, koje ove godine zbog suše ne rade svojim punim kapacitetom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор