Decembarski pad nemačkih industrijskih narudžbi

made-in-germany-rs-industrija

Poslednji zvanični podaci iz Berlina pokazuju da su industrijske narudžbe, kao ključno merilo tražnje nemačkih proizvoda, u decembru 2013. neočekivano pale. Analitičari su pored toga, uvereni da oporavak najveće evropske privrede ipak nije ugrožen.

Nemačko Ministarstvo ekonomije saopštilo je da su industrijske narudžbe u decembru smanjene za 0,5 posto u odnosu na mesec novembar, i to zbog pada domaćih porudžbi, prenosi agencija Frans pres.

Analitičari su prognozirali za decembar skroman rast narudžbi od 0,3 posto, nakon skoka od 2,4 posto iz prethodnog meseca. Međutim, domaće narudžbe pale su za 1,6 posto, dok su izvozne porasle za 0,4 posto. Porudžbine poluproizvoda takođe su smanjene za 2,2 posto, potrošačke robe za 2 posto, dok su narudžbe kapitalnih dobara zabeležile rast od 1 procenta.

Posmatrano na dvomesečnom nivou da bi se ublažile kratkoročne fluktuacije, narudžbine su u novembru i decembru porasle za 1,1 posto, pri čemu domaće za 0,8 posto, a izvozne za 1,3 posto, saopštava nemačko Ministarstvo ekonomije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор