Budžetski deficit Srbije za 9 meseci 364,2 mlrd. din.

Za prvih devet meseci ove godine u Srbiji je zabeležen deficit republičkog budžeta od 364,2 milijarde dinara. Prihodi su iznosili 914,4 milijardi, a rashodi 1.278,6 milijardi dinara, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Samo je u septembru mesecu ostvaren deficit od 19,6 milijardi dinara. Naplaćeni septembarski prihodi bili na nivou od 106,1 milijarde dinara, a u okviru njih poreski prihodi su iznosili 88,2 milijarde dinara. Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV od 47,4 milijardi dinara i akciza u iznosu od 21 milijarde dinara. Neporeski prihodi su bili 17,3 milijarde, a priliv donacija 0,5 milijardi dinara, saopštilo je ministarstvo.

U septembru su rashodi iznosili 125,6 milijardi dinara, od čega su rashodi za zaposlene bili 24,9 milijardi, transferi Organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (fondovi PIO, RFZO, NSZ i SOVO) 19,7 milijardi, a kapitalne investicije 15,5 milijardi dinara. Subvencije su bile na nivou od 26 milijardi dinara, budući da je iz ove rashodne kategorije isplaćena dodatna pomoć privrednicima u sklopu paketa ekonomskih mera za borbu protiv negativnih efekata pandemije korona virusa, dodaje se u saopštenju ministarstva, a prenose agencije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор