Prva srpska platforma za crowdinvesting

U Srbiji je počela sa radom prva internet platforma za crowdinvesting (grupno finansiranje) Ventu.rs, preko koje građani i firme mogu da ulažu finansijska sredstva u domaća preduzeća i tehnološke startap kompanije sa potencijalom za rast.

Kako je saopšteno iz kompanije, Ventu.rs predstavlja značajan pomak na finansijskom tržištu i iskorak ka alternativnom finansiranju kakvo privrednici u razvijenim zemljama već uveliko koriste. Sa pokretanjem ove platforme srpskim malim i srednjim preduzećima se omogućava novi izvor finansiranja i proširuju mogućnosti pristupa sredstvima za ulaganje u dalji razvoj biznisa.

Na ovoj platformi susreću se kompanije koje traže sredstva za finansiranje rasta svog poslovanja i zainteresovana fizička i pravna lica koja na ovaj način mogu postati investitori za samo nekoliko minuta. Najmanji mogući iznos ulaganja preko platforme Ventu.rs iznosi 100 EUR, prenosi eKapija.

– U svetu je ovakav način finansiranja rasta kompanija u ekspanziji, jer mali biznisi često nisu interesantni bankama, pa na ovaj način mogu da dođu do sredstava, ali i da pruže priliku postojećim kupcima-investitorima da učestvuju u njihovom uspehu, kao i da kroz brojne marketinške aktivnosti dođu do novih kupaca i prošire svoje tržište – objašnjava direktor kompanije Luka Pejović.

Prema rečima Dragane Stanojević, direktorke USAID Projekta saradnje za ekonomski razvoj, koji podržava razvoj platforme, crowdinvesting platforma je pionirski poduhvat za Srbiju koja ima jedan od najnerazvijenih sektora alternativnih finansijskih usluga u regionu.

– U izazovnim okolnostima i krizi zbog pandemije koronavirusa, ova platforma još više dobija na značaju. Ventu.rs omogućava da pomognemo našim lokalnim kompanijama da rastu uprkos krizi, koristeći digitalni alat prikladan zdravstvenim i bezbednosnim preporukama. Verujemo da će Ventu platforma biti snažan impuls razvoju preduzetništva i konkurentnosti u našoj zemlji – kaže Stanojevićeva.

Sve zainteresovane kompanije mogu da se prijave na sajtu Ventu.rs, posle čega će proći detaljnu analizu koju sprovode finansijski stručnjaci revizorske kuće BDO Srbija, pravni tim kancelarije Karanović & Partners i marketinški tim Ventu.rs. Kompanije koje ispune sve kriterijume naći će svoje mesto na ovoj platformi, a Ventu.rs se ba ovan način maksimalno trudi da rizik investicije svede na minimum.

Takođe, sa svim investitorima se digitalnim putem potpisuju ugovori o pozajmici u formi subordiniranog zajma, na period od tri ili više godina i uz minimalnu fiksnu kamatnu stopu od 6 posto godišnje, a investitori mogu dobiti i bonus kamatu čiji iznos zavisi od poslovnog uspeha kompanije. Investitori novac uplaćuju na namenski račun u Direktnoj Banci, sa koga se u slučaju uspeha kampanje i dostizanja ciljanog iznosa investicije, sredstva prosleđuju kompaniji, a u slučaju da kampanja ne bude uspešna vraćaju investitorima po isteku trajanja kampanje, navode u kompaniji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор