Strateška saradnja sa Nemcima na proizvodnji đubriva

Srpska kompanija Elixir Grupa potpisala je sa nemačkom grupacijom K+S ugovor o strateškoj saradnji na izgradnji savremene fabrike u Prahovu za proizvodnju kristalnog vodotopivog đubriva Mono-amonijum fosfat (MAP), godišnjeg kapaciteta 50.000 tona.

Fabrika će biti izgrađena u okviru industrijskog kompleksa Elixir Prahovo, gde je već obezbeđeno snabdevanje fosfornom kiselinom, kao ključnom sirovinom za ovaj proizvod, prenosi eKapija.

Inače, kristalni mono-amonijum fosfat (MAP) je visoko-koncentrovano vodorastvorljivo đubrivo koje u obliku vodorastvorljivih kristala sadrži 12% azota i 61% fosfora, a koristi se u savremenoj voćarskoj i povrtarskoj proizvodnji kroz sisteme „kap po kap“. Biljke na ovaj način efikasno usvajaju hranljive elemente, čime se postižu veći prinosi i bolji kvalitet proizvoda. U poslednje vreme kristalni MAP sve veću primenu i tražnju ima i kao sirovina u drugim industrijskim granama.

Prema strateškom partnerstvu, u okviru investicije vredne 35 miliona eura, Elixir Grupa je preuzela obavezu izgradnje nove fabrike sa svim skladišnim i infrastrukturnim kapacitetima, dok će kompanija K+S distribuirati proizvod kroz svoju globalnu distributivnu mrežu sa fokusom na tržišta u Evropi, Istočnoj Evropi i Indiji.

Inženjerski radovi na lokaciji su već započeti, građevinski se očekuju na proleće, a proizvodnja prvih količina kristalnog MAP-a početkom 2026. godine. Ovaj važan proizvod će kompaniju Elixir Prahovo staviti na mapu evropskih proizvođača kristalnog đubriva, izuzetno važnog proizvoda u modernoj poljoprivredi, poručuju iz te kompanije.

Inače, u svetu se proizvodi oko 1.5 milion tona kristalnog MAP-a godišnije, pretežno u Kini. Iz Elixir grupe poručuju da će vertikalno integrisana proizvodnja u Srbiji biti veoma konkurentna, kako po kvalitetu, tako i po ceni, imajući u vidu značajno niže troškove transporta do evropskih destinacija.

Međunarodno orijentisana poslovna grupacija iz Nemačke K+S najveći je evropski proizvođač kalijuma i jedan od najznačajnijih u svetu, koji na proizvodnim lokacijama u Evropi i Severnoj Americi zapošljava više od 11.000 radnika. Iz kompanije poručuju da će ovo strateški važno partnertstvo, zasnovano na ciljevima savremene i održive poljoprivrede, omogućiti da Elixir Grupa i K+S Grupa, kao lideri u proizvodnji kalijuma i fosfora, prošire svoje poslovanje i u ovom segmentu agrobiznisa.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор