Srpski vazdušni berač bobičastog voća menja 200 radnika

Porodična kompanija iz Obrenovca je još 2013. godine uspešno konstruisala mašinski berač borovnice, nazvan Kokan, za koji je malo ko čuo u Srbiji, ali zato jeste u Švajcarskoj, Španiji, Bugarskoj, Rumuniji, Australiji, Čileu i SAD, gde se već uveliko prodaje.

Budući da su njive pod borovnicom u trendu rasta svuda u svetu, a da u Srbiji nema mašinskog berača borovnice, projekat obrenovačke firme je podržala i država kroz program za inovativnost. Rezultat je da je ova kompanija, koja trenutno zapošljava više od 70 radnika, do sada širom sveta plasirala preko 100 svojih berača. Iako su do sada bili okrenuti zapadnom tržištu, kažu da će od naredne godine pokušati da svoje mašine prodaju i u Srbiji.

Nakon četiri prototipa vazdušnog berača, Obrenovčani su 2013. godine predstavili konačan proizvod “Vazdušni berač bobičastog voća KOKAN500S”, sa sopstvenim dizel agregatom za pokretanje mehanizama, nezavisno od traktora koji ga vuče. Ova mašina efikasno bere različite vrste bobičastog voća, uključujući maline, borovnice, kupine i crne ribizle, a to radi bez fizičkog kontakta i bere samo zrele plodove bez oštećenja biljke.

– Ideja je nastala još 2002. godine i kasnije se razvijala do komercijalizacije. Reč je o vazdušnoj pušci koja je kontrolisane brzine i frekvencije, i koja omogućava da se krošnja trese do te mere da otpadne zreo plod a da zeleni ostane. Kako ne bi dolazilo do oštećenja plodova postavljeni su vazdušni jastuci koji prihvataju plod i transportuju ga bezbedno do gajbica. Zatim je potrebno prebiranje, jer ipak 10% plodova nije ekstra klasa koju očekuju kupci – kaže Marko Kokanović za Agrobiznis magazin.

Mašinu opslužuju četiri radnika, može da zameni 200 berača borovnice, a samu sebe može da isplati za dve sezone. Njena velika prednost je što može da radi i na otvorenom i u plastenicima, ali i pod protivgradnom mrežom gde, međutim, treba imati u vidu kako postaviti stubove. Prema
Kokanovićevim rečima, i rezidbu borovnice bi trebalo prilagoditi ovom načinu berbe, kako bi krošnja bila V oblika, što obezbeđuje maksimalan učinak branja.

Za deset sati rada ova mašina obere dva hektara borovnica, a može da radi i u noćnim uslovima, kao i po rosi i nakon blaže kiše. Mogu da je vuku jači traktori od 80 kilovata, a za okretanje joj je potrebno međuredno rastojanje od 2,5 metara i sedam metara na kraju redova. Kod protivgradnih mreža potrebno je da protivgradni stubovi nisu u liniji reda.

Do sada su razvijena dva modela mašinskog berača, koja odgovaraju svim uslovima, a u pripremi je i samohodni model. Prema rečima Kokanovića, očekuje se da će osnovna verzija ove mašine koštati u našoj zemlji oko 50.000 eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор