Srpske kompanije sa čijim akcijama trguju stranci

made-in-germany-rs-akcije-grafika

Ako je suditi na osnovu interesovanja stranih investitora, najperspektivnije kompanije na domaćem tržištu jesu „Naftna industrija Srbije”, Komercijalna banka, Aerodrom „Nikola Tesla” i „Imlek”.

Međutim, kako situacija na Beogradskoj berzi tokom poslednjih godina postaje sve lošija, to je i aktivnost inostranih ulagača slabija, a oni sve ređe kupuju akcije domaćih kompanija, piše novosadski „Dnevnik“.

– „Naftna industrija Srbije” je apsolutni favorit stranih investitora na domaćem tržištu kapitala. Uostalom, to važi za sve potrfeljne ulagače, kako za strane, tako i za domaće. Postoji izvesno kontinuirano interesovanje stranaca i za druge hartije od vrednosti iz gornje polovine korpe najlikvidnijih akcija „Beleks 15“. Pre svih tu spadaju Komercijalna banka, Aerodrom „NikolaTesla” i „Imlek”, a manje-više, lista se tu završava – navodi broker Nenad Gujaničić.

Po njegovim rečima, akcije „Energoprojekta” u poslednje vreme uglavnom kupuje domaća kompanija „Napred”, dok sa akcijama AIK banke, nakon nedavnog preuzimanja, uglavnom nema trgovine. Gujaničić napominje da se povremeno desi da po neki strani ulagač kupi akcije još nekog domaćeg preduzeća, ali da je to više na nivou incidenta nego pravila.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор