MMF detaljno analizirao srpski budžet

made-in-germany-rs-budzet-analiza

Kako je agenciji „Tanjug“ rečeno u kancelariji misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Beogradu, ta finansijska institucija završila je posetu našoj zemlji nakon sagledavanja stanja državnog budžeta i javnih finansija Srbije, ali i posle završenih razgovora o novom aražmanu „iz predostrožnosti”.

Razgovori na nivou tehničkih eksperata sa misijom MMF-a počeli su u Beogradu 26. februara, dok su zvanični razgovori startovali 3. marta plenarnom sednicom u Narodnoj banci Srbije, na kojoj su našu delegaciju predvodili guvernerka Centralne banke Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Lazar Krstić.

Ministar finansija u tehničkoj vladi Lazar Krstić u ranijoj izjavi objasnio je da se sa delegacijom MMF-a pregovara o novom trogodišnjem aražmanu, koji bi trebalo da realizuje nova vlada. Kako je naglasio, Do tada će vlada u tehničkom mandatu sve pripremiti kako bi posle izbora nova vlada bila u poziciji da odmah donese odluku i realizuje novi sporazum sa Fondom, po kome će morati da zaključi novi trogodišnji aranžman sa ovom finansijskom institucijom uz obavezu da će u tom periodu sprovoditi određenu strategiju.

– Uopšte nemamo vremena za gubljenje. Zato očekujem da će se buduća vlada ponašati odgovorno, jer će morati da donosi nepopularne mere koje će najverovatnije biti dogovorene sa MMF-om. Tu najpre spada solidarni porez, od koga se neće odustati zato što su zarade u javnom sektoru enormne u odnosu na privatni sektor, pogotovo u javnim preduzećima. Tu je i problem prevelikog javnog sektora koji mora biti smanjen. Pošto ne postoje mehanizmi za ograničavanje zarada u javnim preuzećima, država će morati da usvoji sistemske zakone koji će ih ograničiti – najavio je ministar Krstić.

Poslednji aranžman Srbije sa MMF-om sklopljen je u septembru 2011. godine. Zamrznut je u februaru naredne godine zato što je budžet za 2012. odstupio od dogovorenog fiskalnog programa.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор