„Simpo“ pokrenuo proizvodnju

made-in-germany-rs-simpo-prodavnica

Fabrika tapetarskih proizvoda u Vranju i Fabrika dušeka u Bujanovcu, stekle su uslove za početak proizvodnje već od 15.septembra, jer je kompanije „Simpo“ izašla iz blokade. Banke su nedavno povukle blokadu, a Poreska uprava je isto to učinila u prošli četvrtak i petak na osnovu zaključka Vlade Srbije od 30.avgusta.

Generalni direktor Simpa Slađan Disić, izjavio je za agenciju „Tanjug“ da u toku ove nedelje kompaniju posećuju dobavljači ključnih repromaterijala iz Srbije, Slovenije, Bugarske, Makeodnije i drugih zemalja.

– Ostale fabrike će krenuti sa radom u zavisnosti od dinamike pristizanja repromaterijala iz zemlje i inostranstva. U toku su razgovori i pregovori sa dobavljačima o reprogramu starih obaveza koje Simpo ima, kao i dogovori oko novih uslova saradnje u narednom periodu. Sa većim obimom rada u svim fabrikama trebalo bi da krenemo krajem septembra i početkom oktobra, jer kompanija nakon završetka postupka konverzije očekuje da Vlada razmotri mogućnost odobravanja kredita za nesmetano funkcionisanje proizvodnih kapaciteta – objasnio je Disić.

Početkom septembra je održana i vanredna sednica Skupštine akcionara „Simpa“ na kojoj je doneta odluka o sedmoj emisiji akcija za kvalifikovanog investitora Republiku Srbiju po nominalnoj ceni pojedinačne akcije od 1.801,50 dinara po akciji.

– Tolika je cena akcija po kojoj će se izvršiti konverzija potraživanja države po osnovu poreza i doprinosa i ostalih javnih prihoda, u trajni ulog Republike Srbije u kapital „Simpa“. Potraživanja koje državni poverioci imaju prema preduzeću, a koja, po podacima poreskih uprava iznose 5,8 milijardi dinara, biće konvertovana u kapital društva. U toku su aktivnosti Ministarstva privrede sa fondovima PIO, RFZO, Nacionalnom službom za zapošljavanje, lokalnim samoupravama grada Vranja, opštinama Bujanovac i Trgovište, kao i sa pojedinim opštinama grada Beograda, kako bi se donelieodluke o konverziji njihovih potraživanja u kapital „Simpa“, u skladu sa preporukama Vlade. Time će Republika Srbija zajedno sa fondovima i lokalnim samoupravama postati većinski vlasnik Simpa sa učesćem od blizu 80 procenata – ističe Disić.

Inače, Disić je u julu izjavio da je „Simpo potpisao sa bankama ugovor o mirovanju dugova do 31.oktobra, sa mogućnošću produženja važenja do 31.decembra, kojim se reguliše mirovanje svih dospelih rata kredita, kamata i ostalih naknada koje kompanija duguje bankama“. Ugovor o mirovanju duga potpisale su Poštanska štedionica, Banka Intesa, Hypo Alpe Adria, Srpska banka, Univerzal banka, NLB InterFinanz AG Cirih, Nova Agrobanka Beograd i na drugoj strani Simpo i njegova povezana lica kao dužnici.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор