Potražnja za stranim radnicima u Nemačkoj

Varioc

U Nemačkoj se lista oblasti rada u kojima je dozvoljeno zapošljavanje građana iz zemalja van Evropske unije (EU), kao i lista deficitarnih zanimanja, aktuelizuje na svakih šest meseci. U svim tim oblastima potreban je dokaz o školovanju od najmanje dve ili najmanje tri godine, već prema traženom stepenu specijalizacije.

Oblasti rada u Nemačkoj u kojima postoji više srodnih zanimanja, a gde je aktuelna ponuda zaposlenja otvorena i za građane zemalja van EU, jesu: Mehatronika; Tehnika automatizacije; Građevinska elektrika; Elektromašinska tehnika; Elektrotehnika; Vodoinstalacije (i bez specijalizacije); Sanitarna, grejna i tehnika klima-uređaja; Tehnika rashladnih uređaja; Nadzor u oblasti vodoinstalacija, sanitarnih uređaja, grejanja i klimatizacije; Tehnički pogon na železnici; Nadzor i održavanje železničke infrastrukture; Mašinovođe; Bolničari i medicinsko osoblje (i bez specijalizacije); Operacioni i medicinskotehnički asistenti; Nega starih lica; Ortopedija i tehnika rehabilitacije, prenosi „Dojče vele“.

Ako ste na listi našli oblast za koju ste kvalifikovani, prvo treba da utvrdite u kojoj meri se vaša kvalifikacija poklapa sa onom u nemačkoj. To se može ustanoviti u kontaktu sa zainteresovanim poslodavcem i lokalnim organima uprave u Nemačkoj, kojima je potrebno podneti dokumenta o kvalifikacijama, na osnovu čega oni odlučuju o stepenu poklapanja. Ukoliko se kvalifikacije nedovoljno poklapaju, postoji mogućnost dokvalifikacije. U cilju utvrđivanja usklađenosti sa nemačkim kvalifikacijama, otvorena je mogućnost da se od kandidata zatraži i profesionalna praksa u ograničenom trajanju.

Kada se sa zainteresovanim poslodavcem razreše sva pitanja, a posebno pitanje usklađenosti kvalifikacija, u nemačkom konzulatu u Srbiji podnosi se zahtev za radnu vizu, uz odgovarajuću potvrdu i potvrdu o radnom ugovoru. Za nemačkog poslodavca je važno da Savezna nemačka agencija za rad može da izda dozvolu za rad, samo ukoliko je u tom trenutku za dotično radno mesto raspisan konkurs koji je Agencija objavila.

Ovo su zvanične informacije nemačkog Saveznog ministarstva za obrazovanje i istraživanje, kao i Informacionog sistema za priznavanje stranih diploma i potvrda o stručnim kvalifikacijama Konferencije ministara kulture Nemačke. Međutim, redakcija „Dojče velea“ ne garantuje za tačnost ili potpunost tih podataka u konkretnim slučajevima.

Kada je reč o uslovu poznavanja nemačkog jezika, traženi stepen znanja postavljaju regionalne kancelarije koje izdaju aprobaciju. Što se tiče zahteva za eventualno polaganje diferencijalnih ili dopunskih ispita kao uslova za izdavanje aprobacije, iskustva sa kojima je upoznata redakcija „Dojče velea“, vrlo su raznolika i ne mogu se svesti na jedinstven obrazac. Sve informacije o tome mogu se dobiti u kontaktu sa konkretnim budućim poslodavcem pre samog dolaska u Nemačku.

Lista oblasti rada u kojima su otvoreni konkursi za posao i lista konkretnih deficitarnih zanimanja na nemačkom i engleskom jeziku, može se videti na sajtu http://www.dw.de, kao i aktuelna berza radnih mesta u Nemačkoj na nemačkom jeziku.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор