Porše povlači najjeftinije modele sa evropskog tržišta

Kompanija Porsche je odlučila da sa evropskih tržišta povuče najjeftinije modele 718 Boxster i Cayman zbog zakonskih propisa koji u EU stupaju na snagu u julu, slično kao i u slučaju benzinskog modela Macan.

Portparol kompanije iz Štutgarta je potvrdio da će ponuda za oba modela četvrte generacije, koji zapravo ne čine osnovu Poršeove prodajne ponude, biti ukinuta u EU, ali uz određene izuzetke. Naime, modeli će ostati u ponudi van Unije, dok će specijalne verzije Cayman GT4 RS i Boxster RS Spyder ostati na evropskom tržištu, budući da su zbog ograničene proizvodnje izuzeti od propisa koji se odnose na sajber bezbednost.

Problem je nastao zbog električne osnove koju koriste i Boxster i Cayman, a koja ne ispunjava nastupajuće propise. Prilagođavanje novom zakonu koštalo bi kompaniju oko polovine budžeta koji se koristi za potpuno novi model, što finansijski nije održivo, prenosi Motor1.

Četvrta generacija modela Boxster i Cayman debitovala je 2016. godine pod internim kodom 982. Prva generacija Macana je još starija, s obzirom na to da je na tržištu od 2014. Slabo je verovatno da će povlačenje ovih modela iz EU značajno uticati na prodaju Porschea, ali je benzinac Macan veoma tražen, te je uvek bio dobar tržišni adut Poršea. Sa 87.355 prodatih primeraka u 2023, Macan je globalno zabeležio oko četiri puta bolje rezultate u odnosu na 718.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор