Spor oko plata u Dojče Banu završen dogovorom

Više od četiri meseca dug spor mašinovođa oko plata u nacionalnoj nemačkoj železničkoj kompaniji Dojče Ban (Deutsche Bahn) završen je dogovorom, što je za agenciju DPA potvrdio i predstavnik kompanije.

Spor sindikata nemačkih mašinovođa sa rukovodstvom oko plata je započeo još početkom novembra prošle godine, a obeležili su ga učestali štrajkovi. Glavni zahtevi sindikata bili su veće plate da bi se nadoknadila inflacija i skraćeno radno vreme sa 38 na 35 sati nedeljno bez umanjenja plata.

Na prethodnim pregovorima rukovodstvo Dojče Bana je bilo spremno da pristane na 36-časovno radno vreme uz punu naknadu plate, koje bi se u dve faze uvelo do 2028. godine, ali sindikat nije prihvatio tu ponudu.

Pre oko nedelju dana rukovodstvo kompanije i sindikat su objavili da su iza zatvorenih vrata započeli novi krug pregovora i da će po potrebi ponovo pozvati posrednike, navodi nemačka nacionalna novinska agencija.

Spor mašinovođa oko plata je poslednjih meseci rezultovao nizom štrajkova koji su ozbiljno paralisali celokupan železnički saobraćaj u Nemačkoj, zbog čega je železnički operater prošle godine, na osnovu 5,6 miliona odštetnih zahteva, putnicima isplatio rekordnih 132,8 miliona eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор