Nemci helikopterom spašavaju karanfile na Ederskom jezeru

made-in-germany-rs-borovi

Korišćenje helikoptera u nacionalnom parku na jezeru Eder (Edersee) u cilju očuvanja nekoliko primeraka retke biljke (Pfingstnelke – Dianthus gratianopolitanus, cvet koji pripada vrsti karanfila). Troškovi ove ekološke akcije su ogromne. Ali ova biljka je toga vredna, to ne tvrdi samo Nacionalni park.

Velika operacija spašavanja karanfilića: U toku je uklanjanje borova helikopterom u Nacionalnom parku „Kellerwald-Edersee“, da bi se spasila retka biljka, čija je egzistencija ugrožena. U uvali na padini obale jezera biće oko 350 stabala posečeno, da bi ovaj cvet mogao bolje da se proširi u ovoj oblasti. „Ovo je hiljadama godina stara biljka, za koju mi imamo odgovornost“, kaže Ahim Frede iz Nacionalnog parka.

Skoro svaki minut doleće helikopter i lebdeći iznad šume spušta sajlu, koju radnici moraju da povežu sa stablom bora. Tek kad helikopter zategne sajlu, drvo se seče i odnosi. Da bi se vegetacija na što bolji mogući način zaštitila, stabla se direktno izdižu da ne bi dotakla šumsko tlo. Ova operacija košta će oko 70 000 evra.

made-in-germany-rs-pfingstnelke
Za otprilike tridesetak radnika koji su na terenu, ovo nije sasvim rutinski posao. „Činjenica da se sve ovo radi zbog malog cveća je apsolutni izuzetak“, rekao je pilot helikoptera Udo Ramm. On je to radio i 2011. godine kada se prvi put seklo 250 Borova. Tadašnji rezultat: Stene su bile oslobođene od borova i karanfilima je od tada mnogo bolje. „Sad sve izgleda isto kao i pre 5000 godina“, izjavljuje Frede.

made-in-germany-rs-helikopter-bor02
Sada treba i preostali borovi da budu uklonjeni sa padine. Ovako nešto nije uobičajeno u Nacionalnom parku jer “ Zapravo, trebalo bi prirodi da se prepusti da se sama brine o sebi“, kaže direktor parka Manfred Bauer. Međutim, u ovom slučaju, borovi si bili posađeni pre 120 godina ne uzimajući tada karanfile i ostalu vegetaciju u obzir.

Zbog opadanja borovih iglica, koje prekriju karanfile, dolazi do gušenja biljaka koje su ovde rasle već hiljadama godina. Dianthus gratianopolitanus je rasprostranjen samo u centralnoj Evropi. U ovom Nacionalnom parku nalazi se najveća populacija u Hessen-u (Nemačka republika) – negde oko 900 biljaka .

made-in-germany-rs-helikopter-bor01
Do petka će se seći borovi koji će naknadno biti obrađeni i prodati. Društvo za očuvanje prirode (NABU) u Hesenu podržava ovu akciju uprkos korišćenja helikoptera, ogromnih troškova i opterećenja životne sredine. „Oako nešto izaziva čuđenje, ali samo na prvi pogled. Zapravo, to je u stvari najbolje rešenje“, kaže Hartmut Mai. Pfingstnelke je posebna biljka i cela akcija se izvodi u cilju očuvanja retkih vrsta. Uobičajeno sečenje drveća bi međutim, izazvalo znatnu štetu na tlu. Pri tome postoji opasnost da bi oborena stabla mogla da skliznu niz strmu padinu i nanesu veliku štetu karanfilima i ostalim biljkama.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор