Nemačka ulaže milijardu eura u istraživanje fuzije

U narednih pet godina Nemačka će uložiti više od milijardu eura u istraživanja nuklearne fuzije, najavila je u utorak ministarka nauke Betina Štark-Vacinger, poručivši da je „fuzija ogromna šansa da se reše energetski problemi“, prenosi agencija DPA.

Ministarka je izjavila da se više i ne postavlja pitanje da li će fuzija postati realnost, već samo da li će Nemačka biti deo tog projekta. Kako je istakla, ona forsira taj projekat i on za nju predstavlja cilj.

S tim u vezi, Štark-Vacingerova je najavila novi program podrške do 2028. godine, u iznosu od 370 miliona eura, koji će ojačati razvojne programe u Institutu za fiziku plazme, Institutu za tehnologiju u Karlsrueu i Istraživačkom centru u Jilihu.

– Cilj je da se ustanovi „ekosistem fuzije i industrije“, da nuklearna centrala na fuziju u Nemačkoj što pre postane realnost. Osnovna činjenica je da su nam potrebni izvori energije koji su bezbedni, dovoljnog kapaciteta, finansijski pristupačni i ugljenično neutralni – pojasnila je ministarka.

Inače, za razliku od sadašnjih fisionih reaktora, u kojima se energija stvara cepanjem atoma, kod nuklearne fuzije atomska jezgra se spajaju u teže jezgro, a taj proces može da oslobodi ogromne količine energije bez bilo kakvog negativnog uticaja na životnu sredinu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор