Nemačka počela izgradnju kosmodroma

Nemačka je u Severnom moru počela da gradi kosmodrom, odnosno plutajuću platformu-brod sa lansirnom rampom (German-Offshore Spaceport Alliance – GOSA), sa koje bi prva raketa holandske kompanije T-Minus trebalo da poleti već u aprilu sledeće godine, javlja Dojče vele.

Na svemirskom kongresu u Berlinu, Udruženje nemačke industrije (BDI) je saopštilo da će polazna tačka biti takozvani „Entenschnabel“ (patkin kljun), najudaljeniji deo isključive ekonomske zone Nemačke, oko 350 kilometara od obale, a da će matična luka platforme biti Bremerhafen. Lansiranja će pratiti kontrolni brod i novi multifunkcionalni kontrolni centar u Bremenu, kojim će upravljati svemirska kompanija OHB, kao deo je konzorcijuma operatera „Spaceport Alliance“.

Platforme je projektovana za evropske mikrorakete, nosivosti do jedne tone, tako da će tokom dvonedeljnog testiranja biti lansirane do četiri rakete maksimalne dužine od sedam metara i dometa do 50 kilometara.

Na ova korak nemačka se odlučila zbog globalne svemirske trke, posebno privatnih kompanija poput američke „SpaceX“, koje su sa svojom ogromnom flotom satelita i raketa postale ozbiljna konkurencija etabliranim svemirskim nacijama. Naime, satelitski podaci postaju sve važniji za mnoge ekonomske sektore kao što su digitalna industrijska proizvodnja ili autonomna vožnja, budući da precizniji podaci i analize mogu da povećaju efikasnost u proizvodnji i logistici.

Tako bi nemačka lansirna platforma trebalo da zadovolji rastuću potražnju na tržištu komercijalnih malih satelita. Nemačka je u „opasnoj zavisnosti“ kada su u pitanju svemirska infrastruktura, te joj je potreban pristup svemiru, pa i kao doprinos odbrambenoj sposobnosti.

Savezna nemačka vlada je nedavno predstavila novu svemirsku strategiju, u okviru koje namerava da do 2025. podrži razvoj i izgradnju ove infrastrukture sa dva miliona eura. Međutim, Savezno udruženje nemačke industrije (BDI) kritikuje ovaj plan i traži više. I Savezno udruženje nemačke vazduhoplovne industrije (BDLI) se žalilo zbog smanjenja nacionalnog budžeta za svemir, a povećanja ulaganja u Evropsku svemirsku agenciju (ESA). Prema shvatanju BDI, Nemačka bi time mogla još više da zaostane iza SAD i Kine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор