Nastavlja se projekat učenja nemačkog jezika u srpskim školama

Srbija i Nemačka su produžile saradnju na projektu učenja nemačkog jezika u 27 škola u Srbiji, čiji je cilj sticanje međunarodno priznatih diploma, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Prema rečima ministrta Mladena Šarčevića, projekat sticanja diplome iz nemačkog jezika samo je jedna od zajedničkih aktivnosti Srbije i Nemačke na polju obrazovanja i nauke.

– Samo je u ovom projektu počev od 2012. učestvovalo više od 2.300 učenika. Imamo veoma dobru saradnju sa svim nemačkim pokrajinama kada je u pitanju dopunsko školovanje srpskih đaka koji žive u Nemačkoj. Unapređujemo i dualno obrazovanje, a sve više sarađujemo i na polju nauke i tehnološkog razvoja kroz startap kompanije i njihovu akceleraciju – rekao je Šarčević.

On je podsetio da je, u saradnji sa kompanijom Simens i njenim kooperantima, u Kragujevcu prošle godine otvoren Centar za celoživotno učenje, a tada je otvorena i katedra za nemački jezik i književnost na Univerzitetu u Nišu.

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib je naglasio da je otvaranje katedre za germanistiku u Nišu jedan od „vrhunaca njegovog rada u Srbiji“.

– Interesovanje za učenje nemačkog jezika je veliko u Srbiji. Trenutno razmišljamo da napravimo sporazum o učenju nemačkog jezika između Gete instituta i srpskog Ministarstva prosvete – rekao je Šib.

Ispit za sticanje međunarodno priznate diplome iz poznavanja nemačkog jezika ove godine će biti održan 14. marta u 27 škola u Srbiji. Testovi stižu direktno iz Nemačke, jedinstveni su i polažu se svuda u isto vreme. Na kraju školske godine učenici će dobiti međunarodno priznatu diplomu nemačkog jezika o položenom A2 ili B1 nivou. Prolaznost srpske dece na ovim testovima je oko 80 procenata, dodaje se u saopštenju Ministarstva.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор