Na nemačkim pumpama spiskovi o potrošnji goriva za različita vozila

Od prvog oktobra na svim većim benzinskim stanicama u Nemačkoj biće postavljeni žuti plakati sa uporednim cenama vožnje, zavisno od vrste pogona koji koristi neko vozilo, javlja Revijahak.

Na ovim spiskovima su za svaku vrstu pogona, odnosno goriva, u svakoj od dve kategorije vozila, korišćeni podaci o tri najprodavanija modela i njihovoj zvaničnoj potrošnji merenoj prema trenutnom važećem WLTP ciklusu vožnje.

Motiv za ovakvu akciju bio je da se u kratkim crtama prikaže koliko eura će u proseku koštati 100 kilometara vožnje vozilima sa različitim motorima, odnosno gorivima i izvorima energije, od benzina i dizela, preko TNG-a i metana, do struje i vodonika. na taveli su prikazane dve osnovne kategorije vozila u zavisnosti od veličine, koja su poideljena na mala/kompaktna i ona srednje klase/SUV-ove.

Na plakatu se nalazi ukupno trinaest vrijednosti, a za svaku vrstu pogona u svakoj od dve kategorije vozila koriste se tri najprodavanija modela i njihova zvanična potrošnja prema trenutno važećem WLTP ciklusu vožnje.

Zvanična prosečna potrošnja na 100 kilometara se, zajedno sa cenom odgovarajućeg izvora energije, prikazuje kroz ukupne troškove vožnje na 100 pređenih kilometara, u zavisnosti od vrste pogona.

Iako za cenu struje koja je namenjena vozilima Ministarstvo privrede i energetike koristi prosečnu vrednost za drugo tromesečje, te brojke nisu navedene na plakatu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор