„Galenika“ ponovo ostvaruje profit

made-in-germany-rs-lekovi

Nekadašnji srpski farmaceutski gigant, „Galenika“, nakon četiri godine stalnog pada proizvodnje, preteranog zaduživanja i ogromnog minusa u poslovanju, ponovo je počela da ostvaruje profit.

Živomir Novaković, vršilac dužnosti generalnog direktora ove kompanije, kaže da je u prvih 11 meseci 2014. godine poslovna dobit firme dostigla 320 miliona dinara, a zabeležen je i rast proizvodnje od 30 procenata.

Kompanija „Galenika“ nalazi se na spisku 502 srpska preduzeća u restrukturiranju, koje je država ponudila na prodaju. Iako je Agenciji za privatizaciju stiglo desetak pisama o zainteresovanosti za kupovinu ove farmaceutske firme, odnosno za strateško partnerstvo sa njom, Novakoviä kaže da još ništa zvanično ne zna o promeni vlasnika ove državne kompanije, prenose „Večernje novosti“.

– Moramo hitno da se oslobodimo balasta dugova iz prošlosti, jer imamo stručni i proizvodni potencijal da polako, ali sigurno vratimo „Galeniku“ u vrh domaće industrije lekova. O značaju ovogodišnjih rezultata najbolje svedoči činjenica da je minus u prethodnoj godini bio čak 11 miliona eura. Ova kompanija bi do 2020. godine mogla biti potpuno profitabilno preduzeće. Preduslov je da država na sebe preuzme garancije, koje je dala firmi – ističe Novaković.

Dugovi „Galenike“ dostigli su skoro 200 miliona eura, dok obaveze prema bankama i državnim garancijama iznose 109 miliona eura. Zaduženje na osnovu investicionih kredita su 38 miliona eura, a kratkoročni zajmovi narasli su do 20 miliona eura, koliko iznose i obaveze prema dobavljačima.

– Uprkos poteškoćama u 70. jubilarnu godinu postojanja kompanije ulazimo sa mnogo boljim rezultatima, a uspeli smo bez problema da prepolovimo broj zaposlenih sa 2.800 na 1.400. Viškovima radnika isplatili smo otpremnine u iznosu od 250 do 300 eura po godini staža. Iako na kamate na kredite plaćamo mesečno milion eura, uspeli smo redovno da isplaćujemo i zarade, koje su u proseku 55.000 dinara. Ni razvoj nije zaustavljen. U ovoj godini je otvorena laboratorija za mikrobiologiju, a u pitanju je objekat izgrađen po evropskim standardima, za čije puštanje u rad su zeleno svetlo dali slovenačka i srpska inspekcija ministarstva zdravlja – objašnjava Novaković i dodaje da je želja rukovodstva da vrati „Galeniku“ i na rusko tržište, gde je nekada prihodovala 80 miliona dolara, a kako kaže, za to su im potrebne sveže pare, jer samo za registraciju jednog leka treba platiti 100.000 dolara.

Kompanija „Galenika“ je u bivšoj Jugoslaviji sa ukupno 24 miliona stanovnika, imala udeo na tržištu od čak 60 procenata. Danas u Srbiji od sedam miliona stanovnika ona na tržištu učestvuje sa samo 10 procenata.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор