Zaustaviti diskriminaciju legalne i favorizovanje nelegalne privrede!

Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije pokrenulo je inicijativu „Ne zatvaraj“, čiji je cilj unapređenje uslova poslovanja kako bi legalan rad firmi bio isplativiji u odnosu na rad na „crno“. Međutim, do sada niko, osim Ministarstva privrede, nije odgovorio na ovaj zahtev.

„Udruženja koja okupljaju veliki broj domaćih preduzetnika i privrednika širom Srbije obratila su se u februaru nadležnim institucijama sa inicijativom da se privredni subjekti na zatvaraju zbog najmanje greške, a za šest meseci oglasilo se samo Ministarstvo privrede kao nenadležno za pitanje koje je, evidentno iz oblasti privrede i domaćeg preduzetništva“, navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja ističu da je inicijativu podržalo više od 20 strukovnih udruženja, osam poslaničkih grupa i široka javnost, ali da je i pored toga Ministarstvo finansija preko Poreske uprave nastavilo sa lošom praksom zatvaranja mnogobrojnih legalno registrovanih privrednih subjekata po „diskutabilnim“ kriterijumima, prenosi agencija Beta.

„Sa druge strane, neregistrovanu prodaju robe i usluga na crno Poreska uprava gotovo uopšte ne suzbija, strani investitori se bogato subvencionišu novcem koji stvara domaća privreda, a krađa iz budžeta i korupcija se retko procesuiraju“, poručuju iz Udruženja i naglašavaju da nigde u EU, kao u Srbiji, ne postoji praksa represije prema legalnim preduzetnicima i favorizovanje nelegalne prodaje, što je suprotno i Ustavu Srbije koji garantuje pravo na rad.

Stoga Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije poziva nadležne da se hitno aktiviraju po ovom pitanju kako poruka države ne bi bila „radite na crno – isplativije je“, s obzirom na to da je, kako podsećaju, razvoj domaćeg preduzetništva i privrede prioritet svake zdrave ekonomije bez koje nema ni jake države.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор