U Srbiji nastavlja da cveta zdravstveni turizam

Iz godine u godinu u Srbiju dolazi sve više stranaca, ali i naših gastarbajtera, koji svoje godišnje odmore koriste kako bi kod nas obavili stomatološke i estetske intervencije na kojima mogu da uštede i po nekoliko hiljada eura, piše Informer.

Te zdravstvene usluge su kod nas znatno jeftinije nego u inostranstvu, tako da, na primer, ugradnja implantata u Srbiji košta oko 600 eura, a u Nemačkoj bar 3.500 eura, ili šest puta više, a slično je i sa ugrađivanjem silikona, liposukcijom, fejs-liftingom. Pored naših gastarbajtera, u Srbiju zbog zdravstvenog turizma dolaze i gosti iz Slovenije, Austrije, Nemačke, Kanade, Belgije, SAD…

– Poslednjih godina se povećao broj stranih pacijenata koji dolaze i ne pitaju koliko košta. U zavisnosti od intervencije, estetski zahvati su kod nas nekoliko puta jeftiniji nego u inostranstvu, od tri do čak deset puta. Uglavnom dolaze da povećaju grudi, na korekciju nosa, ušiju, da zategnu lice, čak i da rade liposukciju. Kod nas uvećanje grudi košta oko 3.000 eura, u Nemačkoj 7.400, a u Sloveniji oko 5.000 eura. Povećavanje i usana ovde košta oko 300 eura, a u nekim zemljama ide i do 1.000. Stranci imaju poverenje u naše lekare, zadovoljni su uslugom, kvalitetom – kaže plastični hirurg dr Dimitrije Panfilov.

Kako je objasnio, stranci u Srbiju najviše dolaze u vreme letnjeg odmora, ali i u septembru, oktobru, kao i uoči katoličkog Božića, kada mnogi u Evropi koriste neradne dane.

– Stranci iznajme hotel sa doručkom ili izaberu da im ordinacija pruži svoje apartmane, koje dodatno plaćaju, kao što je mogućnost na našoj klinici. Od izlaska iz bolnice do prve kontrole, oni obilaze znamenitosti i uživaju u srpskim specijalitetima, tako da im sve to dođe kao neka vrsta odmora, a opet je sve to skupa mnogo jeftinije nego sam medicinski zahvat u njihovoj zemlji – dodaje Panfilov

I oralni hirurg u beogradskoj ordinaciji „Eurodent“ Mladen Mandić potvrđuje da u Srbiji cveta zdravstveni turizamje.

– Imamo pune ruke posla. Osim gastarbajtera, koji su naše redovne mušterije, dolaze nam i stranci iz celog sveta, najviše iz Belgije, Kanade, Nemačke, Švajcarske, Amerike, Kine, Slovenije, Hrvatske… Najčešće ugrađuju implantate i porcelanske mostove, a radimo im I komplikovane operativne zahvate, izbeljivanje zuba, pravljenje proteza. Ugradnja implantata kod nas košta oko 600 eura, dok bi za istu uslugu u Australiji morali da plate 5.000 australijskih dolara, u Belgiji 2.200 eura, a u Nemačkoj čak 3.500 eura – otkriva dr Mandić za Informer.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор