Srpska javna preduzeća – monopolisti, a gubitaši

made-in-germany-rs-srbijagas

U Srbiji je tokom prošle godine sedam javnih preduzeća napravilo gubitak od 51 milijarde dinara. Prvi je „Srbijagas“ sa 40 milijardi, a slede ga druga javna preduzeća od kojih većina nema konkurenciju u poslovanju, već predstavljaju monopoliste na srpskom tržištu, prenosi „RTS“.

Na ovaj problem ukazao je i budući premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je kao primere gubitaša naveo „Srbijašume“ i „Lutriju Srbije“. Iz „Srbijašuma“ su demantovali ovakve navode, saopštivši kako su prošlu godinu završili sa bruto profitom od 50 miliona dinara. Međutim, nadeležni iz „Lutrije“ povodom ovoga se nisu oglašavali, a prema podacima Agencije za privredne registre, u 2012. ova firma beleži gubitak od 151 milion dinara.

– Treba biti ekstremno nesposoban pa ostvariti gubitak u „Lutiriji“, ali upravo je to primer kako se posluje u našim javnim preduzećima – kaže Hasan Hanić, dekan Beogradske bankarske akademije.

Za loše poslovanje javnih preduzeća plaćaju svi u društvu, od poreskih obveznika do privrede koja se nalazi između banaka kojima sve teže vraća kredite, i svojih planova o povećanju proizvodnje. Generalni sekretar Udruženja banaka Veroljub Dugalić stoga smatra da uvođenje u red javnih preduzeća upravo predstavlja rešenje za pokretanje privrede. Međutim, iskustva drugih zemalja u tranziciji svedoče da uvođenje reda u javna preduzeća ide teško, a da otpora ima i unutar samih kompanija.

– Šta je planirano mora i da se uradi, kako u javnim tako i u komunalnim preduzećima. Svaka zemlja se borila da reguliše rad tih preduzeća, i određivala koji procenat vlasništva nad njima treba da zadrži, kako bi građani i privreda dobili najbolju uslugu po najpovoljnijoj ceni, a da preduzeća budu efikasna. Za Srbiju je sada krajnje vreme da to uradi zbog problema sa finansiranjem budžeta – objašnjava Džo Lauter, direktor USAID „Projekta za bolje uslove poslovanja“.

Komunalna preduzeća u Srbiji takođe se nisu dobro pokazala u poslovanju, posebno ona na lokalu. Od 665 javnih komunalnih preduzeća sa ukupnim gubitkom u 2013. od tri milijarde dinara, svako treće je poslovnu godinu završilo u minusu, iako su u nekim opštinama povećani i porezi i cene komunalnih usluga.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор