Srbija ostvarila najveći rast turističkog prometa

Najnoviji izveštaj Svetske turističke organizacije (UNWTO), koji je objavljen povodom svetskog dana turizma, pokazuje da se Srbija nalazi na samom vrhu u svetu po oporavku u oblasti turizma.

Naime, od zemalja koje izveštavaju o ovom parametru, Srbija je od januara do jula ove godine ostvarila ubedljivo najveći rast turističkog prometa, koji je za 73 procenta veći u odnosu na nivoe iz 2019. godine, prenose agencije.

Ovakav rezultat pokazuje da su promocija turizma, otvorene granice i opšti oporavak industrije nakon pandemije korona virusa doprineli rastu uprkos visokoj inflaciji, navodi se na sajtu Ministartsva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ministarka turizma Tatjana Matić je pozdravila podatke iz najnovijeg izveštaja Svetske turističke organizacije, rekavši da je takav zaključak bio očekivan, s obzirom na do sada postignute odlične rezultate u ovom sektoru.

– Uprkos izazovima, dočekujemo Svetski dan turizma u znaku rekordnih rezultata i izuzetnih uspeha. Broj turističkih dolazaka od početka godine porastao je za 48,1% u odnosu na isti period prošle godine, dok je devizni priliv od turizma tokom prvih šest meseci porastao za 57, 9% u odnosu na isti period 2021. godine. Svetska turistička organizacija je prepoznala ovaj rekordni rast, i to zapravo predstavlja snažan vetar u leđa i moćan podstrek koji nas ohrabruje na još veće uspehe – poručila je Matićeva.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор