Srbija gradi gasovod od Niša do bugarske granice

U Srbiji je danas počela izgradnja novog gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske. Projekat finansiraju Evropska unija (EU) i naša zemlja, a posao bi, prema planu, trebalo da bude završen u četvrtom kvartalu 2023. godine.

Projekat izgradnje gasnog interkonektora Niš–Dimitrovgrad–Bugarska finansiraće se delom kroz bespovratnu pomoć EU, u iznosu od 49,6 miliona eura, i 25 miliona eura povoljnog kredita Evropske investicione banke, koji će naša zemlja plaćati za deo gasovoda koji prolazi kroz njenu teritoriju. Za taj projekat Srbija je do sada već izdvojila 7,5 miliona eura.

Gasni interkonektor će povezati grad Niš sa bugarskom prestonicom Sofijom i imaće kapacitet koji će omogućiti protok 1,8 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje. Projektom novog gasovoda je predviđeno da se obezbedi dodatnih 80 procenata povećanja kapaciteta u odnosu na trenutne godišnje potrebe Srbije, što iznosi oko 2,4 milijarde kubnih metara gasa godišnje.

Gasovod Niš-Sofija, zajedno sa novim gasovodom u izgradnji između Grčke i Bugarske diversifikovaće izvore energije u našoj zemlji i regionu Zapadnog Balkana, proširiti izvore snabdevanja i omogućiti lakši pristup gasu gradovima koji ga do sada nisu imali – Beloj Palanci, Pirotu i Dimitrovgradu.

Inače, Evropska unija je za 2022. godinu priprema bespovratnu podršku za ceo energetski sektor Srbije u visini 100 miliona eura, uključujući 49,6 miliona eura namenjenih ovom projektu.

„Zbog znatno manjeg zagađenja životne sredine i veće fleksibilnosti u pogledu proizvodnje električne energije, prirodni gas dolazi kao opciono prelazno fosilno gorivo ka potpuno obnovljivim izvorima. Prelazak na prirodni gas bi omogućio gradovima i opštinama sa razvijenim sistemima daljinskog grejanja u Srbiji da izgrade visokoefikasne, male kombinovane sisteme za grejanje i proizvodnju električne energije“, navodi se u saopštenju EU info centra.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор