Socijalna pomoć i rad „na crno“ isplativiji od legalnog rada

Magacioner u jednoj nemačkoj transportnoj firmi dao je otkaz jer se preračunao i shvatio da mu se više isplati da radi “na crno” i živi od državne pomoći (Burgergeld), prenosi Fenix magazin.

Ovaj, sad već bivši radnik, koji je u svojim srednjim 30-im godinama, radio je u firmi bio devet meseci i kao magacioner zarađivao 14 eura po satu, što je, prema rečima šefa kompanije Horsta Kotmajera, standardna početna plata u preduzeću.

U intervjuu za Bild, Kotmajer je rekao da je ovaj radnik rekao da bi mogao da zaradi više ukoliko bi radio „na crno“ i primao socijalnu pomoć. Kao treća generacija na čelu kompanije koja trenutno zapošljava 350 ljudi, Kotmajer strahuje da bi se njegovom bivšem radniku mogle pridružiti i druge kolege, odnosno da bi ovakva praksa mogla postati učestala.

– Još nema naznaka da bi radnici mogli da urade isto što i naš bivši radnik, ali opasnost od toga postoji. Ljudi misle da ne vredi raditi, ukoliko oni koji primaju pomoć i rade na crno imaju više prihoda od onih koji su zaposleni – rekao je Kotmajer.

Inače, korisnicima Burgergelda država plaća 502 eura mesečno, kao i troškove zakupa i grejanja. Sledeće godine Burgergeld će porasti na 563 eura mesečno. U takvoj situaciji mnogi strahuju da će Nemačka postati društvo u kome jedni „odmaraju, a drugi to plaćaju radom“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор