Zrenjanin dobija fabriku inovativnog ekološkog lepka za gips ploče

Gradska uprava Zrenjanina saopšava da joj je domaća kompanija Ecoglobal BTD iz Novog Sada podnela zatev za procenu uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje fabrike za ekstrudiranje skrobova, koja će se nalaziti u Ulici Šećeranski drum bb.

Kako je navedeno, u ovoj fabrici će se proizvoditi modifikovani ekstrudirani skrobovi kao vezivno sredstvo za tehničku primenu u proizvodnji gips ploča, ali i u papirnoj industriji i za razna briketiranja, dok će kapacitet fabrike iznositi 13 tona na dan.

Na sajtu kompanije Ecoglobal BTD, koja se bavi proizvodnjom modifikata različitih tipova skrobova, se navodi kako su razvili inovativni proizvod Ecostarch K, koji će na ekološki prihvatljiv način unaprediti dosadašnji način izrade gipsanih ploča, prenosi eKapija.

„Sadašnja standardna proizvodnja gipsanih ploča, koja se u velikim količinama koristi kao osnovni materijal u izgradnji stambenih i poslovnih objekata za boravak ljudi, sadrži hemijske reagense koji mogu biti štetni po zdravlje i životnu sredinu. Cilj ovog inovativnog rešenja je da se minimizira rizik od štetnog dejstva građevinskih materijala i obezbedi zdravo okruženje za svakodnevni život ljudi“, navodi se na sajtu kompanije.

U daljem objašnjenju se kaže da Ecostarch K služi kao lepak, da sjedini i poveže gipsanu masu u zajedničku celinu, da prikupi višak vode i vlage i izbaci je iz gipsane mase, kao i da stvori tanak film vode između gipsane mase i papira, kako bi se u procesu sušenja omogućilo lepljenje gipsa za papir.

Od Svetske banke i Fonda za inovacione delatnosti republike Srbije kompanija Ecoglobal BTD je za proizvod Ecostarch K u 2020. godini dobila nagradu za ekološku inovaciju, u konkurenciji više od 600 projekata.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор