Porez na dohodak treba da plaćaju i gastarbajteri

Prema tumačenju Zakona o porezu na dohodak građana, koje je dalo Udruženje frilensera i preduzetnika, porez na dohodak i preteće doprinose treba da plaćaju i srpski državljani koji rade i žive u inostranstvu, prenosi agencija Tanjug.

Naime, svi državljani Srbije koji su u inostranstvu, a ispunjavaju zakonske uslove da se mogu snatrati rezidentima, odnosno da na teritoriji Srbije borave 183 ili više dana godišnje, tu imaju prijavljeno prebivalište ili im se tu nalazi centar poslovnih i životnih aktivnosti, u obavezi su da plaćaju porez na dohodak.

Poreski savetnik Milan Trbojević objašnjava da su poreski obveznici svi koji su rezidenti Srbije, odnosno svi koji u Srbiji imaju stan, porodicu ili firmu. Kako kaže svi građani su obavezni da plaćaju porez na dohodak građana kao i doprinose za socijalno, tj. penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje.

– Poreze i doprinose građanin može da plaća po osnovu autorskog ugovora ili ostalih prihoda, a potencijalno, zavisno od visine prihoda, i godišnji porez na dohodak građana. Ovde nije reč ni o kakvom novom zakonskom rešenju, jer ono godinama postoji u našoj zakonskoj regulativi, samo je sada aktuelizovana priča o njemu zbog sličnosti sa obavezama influensera – ističe Trbojević.

On kao primer navodi nedoumicu da li je građanin Srbije koji radi na brodu 10 meseci godišnje dužan da plaća porez u Srbiji, i kaže da je odgovor potvrdan, jer iako boravkom van Srbije dužim od 10 meseci ne ispunjava prvi uslov o rezidentnosti, ispunjava ga time što u Srbiji ima prebivalište i što mu je tu porodica, čime ispunjava drugi uslov, te je dužan da plaća porez.

– Međutim, naši građani koji rade u inostranstvu mogu biti oslobođeni od plaćanja poreza na dohodak građana ili dela tog poreza ovde, ukoliko je u zemlji gde žive plaćen porez na njihovu platu, a Srbija sa tom zemljom ima ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja. Ipak, i u tom slučaju su dužni da u obe zemlje plate doprinose za socijalno osiguranje – ukazuje Trbojević.

On naglašava da se u slučajevima kada građani ne ispunjavaju uslove za oslobađanje od plaćanja poreza u Srbiji, a u zemlji u kojoj rade plaćaju porez na platu koju primaju, radi o tome da u Srbiji ipak moraju da plaćaju poreze i doprinose za penzijsko – invalidsko i zdravstveno osiguranje jer im se ono što im ostane u Srbiji računa kao bruto zarada.

U Ministarstvu finansija kažu da gastarbajtere od plaćanja doprinosa za socijalno osiguranje, a to su penzijsko, zdravstveno i za slučaj nezaposlenosti, amnestiraju zakoni koji uređuju ovu oblast, prenose Večernje novosti.

– Državljani Srbije zaposleni u inostranstvu kod stranog poslodavca nisu osiguranici na obavezno socijalno osiguranje po osnovu zarade koju ostvaruju od tog stranog poslodavca. Za lica koja nisu osiguranici prema domaćim propisima, ne postoji obaveza obračunavanja i plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje. Shodno navedenom, naši državljani zaposleni kod stranih poslodavaca u inostranstvu nemaju obavezu plaćanja doprinosa“, kažu u Ministarstvu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор