Počinju sajmovi „Energetika“ i „Ecofair“

made-in-germany-rs-beogradski-sajam

Na Beogradskom sajmu danas počinju 11. Međunarodni sajam energetike i 12. Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa „Ecofair“, koji će za posetioce biti otvoreni do 16. oktobra.

Sajmovi se održavaju pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, a podržavaju ih Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Privredna komora Srbije (PKS).

Najavljen je dolazak više od 150 izlagača iz 20 zemalja, koji će ugostiti, kako se procenjuje, oko 7.000 posetilaca, od čega 5.000 iz privrede. Programom ovih sajmova predviđeni su tematski skupovi i konferencije o planiranim investicionim projektima u energetici i ekologiji, unapređenju zakonske regulative, regionalnoj saradnji i razmeni iskustava, kao i o mogućnostima za finansiranje ulaganja u razvoj infrastrukture, reciklažu i obnovljive izvore energije, prenosi agencija „Tanjug“.

Jedna od centralnih tema sajmova biće energetska efikasnost i zaštita životne sredine, jer se procenjuje da bi gradovi i opštine u Srbiji mogli bi da smanje potrošnju energije i do 50 procenata, bez zaduživanja ili izdvajanja sredstava iz budžeta. Kao rešenje za problem „rasipanja“ energenata predlažu se javno-privatna partnerstva sa specijalizovanim firmama za pružanje energetskih usluga, tzv. ESCO kompanije, koje na sebe preuzimaju investiranje i rizik, a svoju uslugu naplaćuju kroz ostvarene uštede.

Međunarodna konferencija „Energetska efikasnost u javnom i privatnom sektoru“, koju Beogradski sajam organizuje u saradnji s NALED-om, predstaviće planove države za razvoj energetskog menadžmenta na lokalu, a visoki predstavnici međunarodnih finansijskih institucija (EBRD, KfW i IFC) ukazaće na mogućnosti za finansiranje projekata iz njihovih kreditnih linija.

Beogradski sajam i NALED organizovaće u četvrtak i okrugli sto na temu „Rudarstvo kao šansa za ekonomski razvoj Srbije“, kojim će biti obeležen početak Nedelje rudarstva u Srbiji. Na skupu će biti predstavljene novine u nacrtu Zakona o rudarstvu i mogućnosti koje nudi za ulaganja u otvaranje novih rudnika i unapređenje rada postojećih, a sve iz razloga što su rudarstvo i energetika sektori u kojima postoji najveće interesovanje investitora.

Srbija ima samo 9 rudnika metala i minerala, pa bi otvaranje novih 5 rudnika podrazumevalo dugoročne investicije od 5 milijardi dolara, otvaranje 1.000 direktnih i 3.500 indirektnih radnih mesta sa zaradama koje su dva i po puta veće od republičkog proseka. Posebno je važna činjenica da se potencijalna rudna nalazišta nalaze u najmanje razvijenim lokalnim samoupravama, objašnjava se u saopštenju organizatora ovih sajmova.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор