Ostavka šefa Dojče berze zbog istrage

Generalni direktor „Dojče berze“ Karsten Kengeter podneo je ostavku i odlazi sa te funkcije, zbog istrage povodom optužbi za insajdersko trgovanje.

On je obavestio Nadzorni odbor da će ostavku dati kako bi “omogućio kompaniji da ponovo u potpunosti usredsredi svoju energiju na svoje klijente, posao i rast“, kao i zbog toga što „ne želi da tekuća istraga dodatno opterećuje Dojče berzu”.

Nadzorni odbor je prihvatio ovu odluku “sa žaljenjem” i zahvalio se Kengeteru na vođenju kompanije od 2015. godine, navodi se u saopštenju Dojče berze, a prenosi agencija „Frans pres“.

Kengeter će za sada nastaviti da vodi kompaniju, dodaje se u saopštenju, dok ne bude doneta odluka o tome ko će ga zameniti na poziciji generalnog direktora, o čemu će javnost biti uskoro obaveštena.

Istražni organi ispituju finansijsku operaciju koju je Kengeter obavio 14. decembra 2015. godine, kupivši akcije Dojče berza grupe vredne oko 4,5 miliona eura. U februaru 2016. godine Dojče berza i Londonska berza obznanile su planove o spajanju, nakon čega su naglo skočile cene njihovih akcija.

Kengeter je osumnjičen da je od leta 2015. dogovarao sa menadžmentom Londonske berze planove o spajanju, nakon čega je poverljive informacije iskoristio da kupi akcije Dojče berze. Međutim, Dojče berza je do sada više puta negirala da je njen šef napravio bilo kakvo krivično delo.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор