Optički vođen automobil Stefanu doneo zlato

made-in-germany-rs-stefan-vukanovic

Stefan Vukanović, mladi istraživač i brucoš računarstva i informatike na novosadsom Fakultetu tehničkih nauka, osvojio je zlatnu medalju na nedavno završenom Festivalu inovacija „Tesla festu“ u Novom Sadu.

Za svoj maturski rad u Elektrotehničkoj školi „Mihajlo Pupin“, Stefan je osmislio optički vođen automobil, dok su njegove kolege sa fakulteta, a donedavno drugari iz škole, Nikola Garabandić i Đorđe Vujić na festivalu inovacija osvojili srebrne medalje. Sva trojica su zatim posetili i svoju staru školu kako bi svojim budućim kolegama objasnili detalje pobedničkih radova, prenosi „021.rs“.

– Trebalo mi je jako dugo da napravim programe, a koristio sam programski jezik koji mi nije bio ranije poznat. Duplo više sam učio i trebalo mi je oko sedam meseci da završim rad. Optički navođeni automobil ima na prednjem delu fotosenzore koji prepoznaju podlogu kojom se kreće vozilo, odnosno, iscrtane linije. To znači da bi automobil mogao sam da se kreće putem, ako se podesi da prepoznaje belu liniju na sredini puta i da nju prati – kaže Vukanović, i dodaje kako u budućnosti želi da nastavi istraživanje programiranja i da se posveti pravljenju igrica.

Student prve godine na smeru Softversko inžinjerstvo Nikola Garabandić, koji je srebrnu medalju dobio za rad „Model led reklamnog semafora“, kaže da je nagrada dokaz da se učenje isplati. Kako kaže, pokazali su da znanje koje su dobili u školi mogu da primene u praksi. Nada se da će na vreme završiti fakultet, a zatim se u životu baviti programiranjem.

I novopečeni student mehatronike Đorđe Vujić, takođe je nagrađen srebrnom medaljom sa kojom se ponosi.

– Naši maturski zadaci su morali da ispune i dodatni uslov, a to je da mogu da ih koriste i buduće generacije učenika, kako bi na njemu sticali svoje praktično znanje – naglašava Vujić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор