„SEAT“ odlazi iz Rusije

made-in-germany-rs-seat-logo

Nemački proizvođač vozila „Folksvagen“ (VW) najavio je da će Filijala „SEAT“ napustiti rusko tržište početkom naredne godine zbog pada vrednosti rublje i loših ekonomskih prognoza.

Pozivajući se na anonimne izvore u španskom „SEAT-u“, koji je u vlasništvu „Folksvagena“, ruski list „Komersant“ je preneo da će „SEAT od 1. januara 2015. prestati prodaju svojih vozila u Rusiji, a da je ovakva odluka posledica sveukupne ekonomske situacije i promene u kursu ruske rublje, koja je od početka ove godine izgubila u odnosu prema euru četvrtinu svoje vrednosti“, prenosi agencija „Frans pres“.

Kako dalje piše francuska agencija, privreda Rusije je teško pogođena zapadnim sankcijama koje su uvedene Moskvi zbog navodnog pružanja pomoći proruskim snagama na istoku Ukrajine. Kao posledica toga, prodaja automobila u Rusiji je značajno opala, pa je u tri meseca zaključno sa septembrom, smanjena za preko 20 procenata na godišnjem nivou.

Prema pisanju ruskog „Komersanta“, prodaja „SEAT vozila je registrovala znatno veći pad, odnosno za 57 posto nižu prodaju u periodu januar-oktobar ove godine, u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор